Nekoč je bil – siv. Takšno ime ima razstava na prostem, ki obeležuje 30. let Festivala Lent. Prve fotografije festivala so bile namreč zelo redke in v sivinah.

Ob 30. Festivalu Lent organizatorji festivala vabijo na razstavo na Ulici škofa Maksimiljana Držečnika. 

»Razstava Iz sivega v barve predstavlja vizualno zgodbo o mestu, ki se je tudi s pomočjo festivalskega dogajanja otreslo pregovorne sivine,« so zapisali na spletni strani Festivala Lent.

Pred tremi desetletji, ko je ekipa Narodnega doma prvič zavzela nabrežje Drave, so bile fotografije namreč še črno-bele. In redke. Danes, ko ima vsak v žepu pametni telefon, si to skoraj težko predstavljamo. 

Redke fotografske utrinke iz prvih edicij festivala, ki jih je ekipi Narodnega doma uspelo pridobiti od Večerov fotoreporterjev, so zdaj na ogled na ulični razstavi.

Kot so zapisali na spletni strani, pari črno-belih fotografij prve izvedbe in barvitih festivalskih utrinkov sodobnih edicij gradijo most med preteklostjo in sedanjostjo ter rišejo odsev Festivala Lent.

»To je zgodba o festivalu, ki že tri desetletja skrbi, da so mariborska poletja polna glasbe, gledališča, plesa, radovednosti, ustvarjalnosti, druženja in – barv,« so še zapisali. 

Razstava na prostem bo na ogled vse do 15. junija. 

Prispevate lahko svoje fotografije iz črno-belih časov festivala

Imate doma fotografije iz tistih prvih izvedb Festivala Lent?

V Narodnem domu Maribor vabijo, da obiskovalci festivala pobrskajo po starih fotoalbumih in jim prinesete fotografije zgodnjih edicij festivala.

Kot pravijo, je fotografski arhiv festivala še posebej podhranjen med letoma 1993 in 1998.

»Ker lahko fotografije iz tega obdobja preštejemo na prste ene roke, bodo ti intimni, a hkrati skupni spomini še toliko bolj dragoceni,« so sporočili. 

Fotografije zbirajo do 2. julija

V Narodnem domu Maribor dodajajo, da dobo hvaležni vsakršnih prispevkov v arhiv, pa naj gre za fotografije, filme, kopije. Za prvih 30 sodelujočih so pripravili praktične nagrade.

Fotografije jim lahko pošljete na e-naslov [email protected] ali jih po predhodnem dogovoru prinesete v Narodni dom Maribor. Fotografije bodo zbirali do 2. julija. 

V Narodnem domu prosijo, da za vsako fotografijo navedete leto nastanka ter priimek in ime avtorja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice