Slika je simbolična (foto: Mediaspeed).
Že zimzelena skladba, brez katere si skoraj ne znamo več predstavljati silvestrskega večera, nas je v novo leto popeljala že petdesetič.

Pevska kariera enega največjih slovenskih popevkarjev Alfija Nipiča je izredno bogata. A med zvezde ga je zagotovo izstrelila popevka Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel na silvestrovo leta 1971.

V eni uri posneli skladbo, ki se je zapisala v srce Slovencev

Silvestrski poljub je bil posnet 8. decembra 1971 na snemanju novoletne silvestrske oddaje, in sicer v Studiu 14 na Radiu Ljubljana. Besedilo je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa znani skladatelj Jože Privšek.

Za glasbeno spremljavo so takrat uporabili Plesni orkester RTV Ljubljana, danes bolj znan kot Big Band RTV Slovenija.

Pesem so posneli v eni sami uri. Nipič se je naučil besedilo in pesem odpel v drugem poskusu, potem pa odšel s Privškom na kavo.

S pesmijo želeli popestriti silvestrski večer na televiziji

Pesem je bila posneta na snemanju za silvestrsko oddajo, saj so hoteli na nacionalni televiziji nekoliko popestriti in obarvati silvestrski večer. 

Popevko so prvič predvajali na silvestrovo leta 1971 točno ob polnoči in takrat se nihče ni zavedal, da bo postala zimzelena melodija, ob kateri se bomo vsako leto poslovili od starega leta.

V Mariboru razstava o Alfijevem življenju

Ker mineva 50 let, odkar je Alfi Nipič na glasbeni trak ujel zimzeleno melodijo Silvestrski poljub, so v mariborskem muzeju ob tem jubileju pripravili razstavo, ki odstira zaveso v življenje legende slovenske glasbe.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor je na ogled razstava »Ostal bom muzikant«, ki nudi vpogled v pevsko kariero enega največjih slovenskih popevkarjev Alfija Nipiča in njegovo življenjsko pot. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

A zdaj se je že cepil?

Starejše novice