Na območju Podravja je močan interes za montažo sončnih elektrarn na zasebne gradnje. A zakaj zainteresirani na dovoljenja čakajo tako dolgo?

Sončno elektrarno lahko pridobi vsak, ki izponjuje pogoje iz uredbe o samooskrbi in uredbe o manjših napravah. To načeloma ne predstavlja težave, pridobivati pa ni potrebno niti gradbenega dovoljenja. 

Pred montažo sončne elektrarne na svojo zasebno nepremičnino je sicer nujno pridobiti ustrezne presoje glede statike, požarne varnosti in soglasja vezana na predpise, ki urejajo prostor.

Preveriti pa morajo tudi možnost priključitve naprave na omrežje z elektroenergetsko analizo. 

Glede na rezultate analize določijo, ali je elektrarno možno priključiti. Če to ni mogoče, morajo izvesti določene ukrepe.

Temu lahko sledijo ukrepi, kot na primer zamenjava transformatorja, povezava med izvodi, povečanje preseka krajšega voda, kar pa lahko še dodatno zamudi postopek pridobivanja soglasja, potrdijo na Elektro Maribor

Taka so pravila igre ...

Pred samo izgradnjo sončne elektrarne je pri pristojnem operaterju distribucijskega omrežja potrebno pridobiti novo soglasje za priključitev naprave za namen samooskrbe.

Po pridobitvi tega soglasja, na katerega nekateri čakajo zelo dolgo, pa investitor sklene pogodbo o dobavi električne energije in samooskrbi z izbranim dobaviteljem električne energije. 

»Za izdajo soglasij za priključitev in ostalih dokumentov so potrebna tudi določena administrativna dela, povezana s postopkom priprave dokumentov v informacijskem sistemu, vključitev dokumentov v dokumentni sistem in na koncu arhiviranje vseh dokumentov, ki nastanejo v postopku priprave in izdaje določenega dokumenta, kot so projektni pogoji, mnenja k projektni dokumentaciji, soglasje za priključitev, pogodba o priključitvi,« so za Ptujinfo povedali na Elektro Maribor. 

Zakaj ponekod na soglasja čakajo dlje?

Iz podjetja Gen-I sicer poročajo, da so čakalne dobe na območnih enotah približno enake, a obenem priznavajo, da je bil v zadnjem času povečan obseg zanimanja za investicije v lastne sončne elektrarne in zato se lahko določeni koraki v procesu izgradnje podaljšajo.

Tudi na Elektro Maribor so potrdili, da se čakalne dobe po območnih enotah ne razlikujejo dosti. Podobna opažanja so potrdili tudi na Elektro Ljubljana

Se pa na Elektro Maribor število prejetih vlog močno povečuje. V letu 2020 je prispelo 2354 vlog za izdajo soglasja za priključitev naprave za samooskrbo, v letu 2018 pa je za isto stvar prispelo le 700 vlog.

Lani, leta 2019 so zabeležili 1520 vlog za izdajo tega soglasja. Številke torej kažejo, da se zanimanje povečuje. V tem letu pa je že do konca maja prispelo kar 2150 vlog za izdajo soglasja za priključitev naprave za samooskrbo. 

»Družba sprejema vrsto ukrepov za obvladovanje vedno večjega števila prispelih vlog. Povečali smo število zaposlenih, ki sodelujejo pri obravnavanju vlog. V teku je že nov razpis za dodatno povečanje,« so za Mariborinfo še dodali na Elektro Maribor. 

Na Elektro Ljubljana pravijo, da je čakalna doma od oddaje vloge pa do izdaje odločbe soglasja približno dva meseca.

Tudi pri njih se je število vlog za priključitev kar potrojilo in še vedno narašča. Prav zato so tudi oni zaposlili dodatne sodelavce.

Pri podjetju Gen-I pa povejo, da celoten proces od potrditve ponudbe do izgradnje pri njih traja približno dva do tri mesece.

Podravska in savinjska regija najbolj naklonjeni sončnim elektrarnam

Po podatkih podjetja Gen-I so najbolj naklonjeni sončnim elektrarnam prav v Podravju in v savinjski regiji.

Po podatkih Elektra Maribor je največ sončnih elektrarn v Slovenski Bistrici, sledita Ptuj in Murska Sobota ter nato Maribor in Gornja Radgona

Na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana priključijo največ elektrarn na območju Novega Mesta proti Šentjerneju in Trebnjem, na območju Trbovelj in v domžalsko-kamniški kotlini. 

Komentarji (5)

Viznik (ni preverjeno)

Če verjes v najbolj spufanem delu slovenije joj joj kake laži

11 (ni preverjeno)

Tipično za Slovenijo. Traja, traja,... Sami nesposobneži.

Mimi123 (ni preverjeno)

Kljub temu, da plačujemo kar nekaj omrežnine, je omrežje očitno toliko slabo, da ne morejo kar priklapljati novih naprav. Razumljivo, ampak kje so bili prej?

Metod Kvargl (ni preverjeno)

Kakšna je vlada, tako je vdr navzdol. Kdo pa jim kaj more...?

rockandroll (ni preverjeno)

neefikasne, zastarele sončne elektrarne. Ljudje zmečejo po 15.000 in več € da imajo potem " zastonj" elektriko, ker vložek 15.000 € podari država in omrežnino :) . Kakšni naivneži, paneli pa neefikasni, v tujini, v zahodnem Svetu seveda, že lepijo solarne trakove na strehe in več ne montirajo teh grdobij na strehe. Podoben nateg kot toplotna črpalka, za katero potem plačuješ 300 € elektrike pozimi in sam sebi verjameš da se greješ zastonj ( spet začetni vložek podari tokrat Božiček ;) .

Starejše novice