FOTO: Mediaspeed
Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je po neuspešnem razpletu zgodbe z že sklenjeno prodajo poslovnega kompleksa ameriškemu poslovnežu slovenskih korenin Jamesu Lukežiču in neuspeli februarski dražbi novo razpisal za 3. julij.

Po februarski neuspešni dražbi je stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar sicer napovedal, da bo razmislil o možnostih vnovičnega zbiranja nezavezujočih ponudb in delitvi poslovne celote na dva dela. Tako bi posebej iskal lastnika za staro klet pod mariborskim mestnim središčem, ki bi lahko bila zanimiva za turistično-gostinske ponudnike, medtem ko ostalo premoženje zanima vinarje, poroča STA.

Vendar pa so se njegovi načrti izjalovili zaradi avstrijskega upnika Raiffeisen Landesbank Kärnten, ki se ni strinjal z nezavezujočim zbiranjem ponudb in tudi ne z ločeno prodajo, zato ni imel druge izbire, da znova poskuša na enak način celo z enako izklicno ceno 1,8 milijona evrov. Interesenti se po njegovem ves čas pojavljajo, koliko so resni, pa bo mogoče ugotoviti šele na dražbi, ki bo spet v Ljubljani.

Posel z Lukežičem neslavno splaval po vodi

Stečajni upravitelj je sicer na oktobrski dražbi že sklenil prodajno pogodbo z ameriškim poslovnežem slovenskih korenin Jamesom Lukežičem, a je januarja od nje odstopil, ker ta v dogovorjenem roku ni plačal kupnine.

Lukežič je pozneje vložil celo tožbo, s katero od Vinaga zahteva vračilo 180.000 evrov, ki jih je vplačal kot varščino, Prelogar pa jih je lahko zadržal. Kot je za STA pojasnil Prelogar, je omenjena zadeva trenutno na sodišču.

Vinograde obdeluje Ptujska klet

Premoženje Vinaga poleg stare kleti pod mestnim središčem Maribora med drugim vključuje še novo klet v Košakih ter vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, ki so bili do konca lanske trgatve v najemu Ptujske kleti. Da letošnji pridelek ne bi propadel, se je s kletjo dogovoril, da še naprej obdeluje vinograde, vendar na stroške dolžnika, ki bo tudi obdržal grozdje.

»Ocenjujem, da ne bo bistvene razlike in da bodo stroški obdelave, če dodam še subvencije, nižji od vrednosti pridelka. Sicer pa bi v vsakem primeru, tudi če ne bi obdelovali vinogradov morali vsaj delno škropiti in mulčiti vinograde in bi to povzročilo določene stroške. S tem se ohranja vrednost vinogradov in veča možnost poplačila upnikov,« takšno odločitev pojasnjuje Prelogar.

Prelogarju tako doslej na kar petih dražbah še ni uspelo najti kupca za poslovni kompleks nekoč uglednega mariborskega vinskega podjetja. Sprva je kompleks na dražbi ponudil za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, še poroča STA.

Starejše novice