Slika je simbolična.
Ministrstvo za zdravje je potrdilo, da se v petek začne v srednjih šolah uvajati samotestiranje dijakov.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil projekt prostovoljnega samotestiranja za učence v osnovnih šolah in dijake na srednjih šolah. 

Namen tega testiranja je vzpostavitev varnega okolja v šolah za učence, dijake in vse zaposlene. S tem projektom želijo zagotoviti pravočasno identifikacijo vseh okuženih v šolah in tako preprečiti širjenje okužbe s covid-19, je povedal.

Redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi naj bi zmanjšalo okužbe. Prednosti testiranja z hitrimi antigenskimi testi so:

 • enostavna uporaba testov – učenec ali dijak sam vnese palčico v začetni del nosne votline, zato bris v nosno žrelnem predelu ni potreben (2,5 centimetrov v nosno votlino),
 • ponovljivost,
 • praktičen in hiter rezultat testa, saj je izvid na voljo čez 15 minut,
 • vključenost dijakov in učencev.

Testiranje najmanj enkrat na teden

Samotestiranje bo prostovoljno in brezplačno.

Testiranje se začenja čez tri dni. Za zdaj so v projekt vključene srednje šole, a planirajo tudi širitev na osnovne šole oziroma otroke v tretji triadi, ki bodo s samotestiranjem najverjetneje začeli po prvomajskih počitnicah.

Testiranje bo potekalo enkrat na teden, otroci pa bodo ob tem potrebovali soglasje staršev.

Trenutno pouk v šolah poteka po modelu C, kar pomeni, da se dijaki iz tedna v teden izmenjujejo. Kljub temu bo testiranje dijakov, ki so v šoli ta teden (naslednji teden pa ne bodo), potekalo v petek. Tako se bodo 16. aprila testirali vsi dijaki, ki bodo v šoli, v ponedeljek pa ostali.

V mesecu maju pa naj bi na vrsto prišli še študentje.

Pričakovani lažno pozitivni ali negativni testi

Vindišar je povedal, da pričakujejo lažno pozitivne ali negativne teste. Zato bodo ob vsakem pozitivnem hitrem testu, učenca napodili na PCR testiranje.

Tako ob pozitivnem testu dijaka, ne bo potrebno celotnemu razredu v karanteno, če bodo testiranje v šoli izvajali pravilno.

Samotestiranje v šolah je premišljen ukrep

Ministrstvo za zdravje je ob novem ukrepu, ki določa samotestiranje v šolah izdelalo protokol in izjavo o soglasju. Vse pristojne zdravstvene domove so o tem projektu obvestili, saj bo potrebno zagotavljati PCR teste v večjem obsegu kot zdaj, pomembno pa bo tudi, da so zagotovljeni v roku 24 ur.

Prav tako je ministrstvo za zdravje zagotovilo klicno svetovalno številko (01 478 68 48), na katero se lahko s vprašanji okoli projekta obrnete vsak delovni dan, med 8.30 in 15.30.

Po mnenju Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko so cilji samotestiranja usklajeni s strokovnimi in etičnimi načeli javnega zdravstva in epidemiološke stroke, saj:

 • je samotestiranje enostavno, neagresivno in učinkovito in pomembno prispeva k objektivnem nadzoru nad dinamiko epidemije v šolah,
 • učenci aktivno prispevajo k zmanjševanju posledic epidemije,
 • utrjuje občutek, da v epidemičnih razmerah učenci skrbijo za lastno zdravje,
 • komisija za medicinsko etiko podpira odločitev, da se po vzoru nekaterih držav zaradi objektivnosti in verodostojnosti testiranje izvaja v šolskih prostorih, izpostavi se tudi pomembna vloga učiteljev.

Prav tako so v namen samotestiranja izdali promocijski video.

Distribucijo testov bo zagotovila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v regijskih izpostavah v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrstvo za izobraževanje in šport bo prav tako pridobilo podatke o izkazanem interesu učencev v osnovni šoli in dijakov srednjih šol o prostovoljne samotestiranju na SARS-CoV-2. 

Vodstva osnovnih in srednjih šol bodo:

 • prevzela teste v regijskih izpostavah Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje,
 • pridobila soglasja staršev oziroma zakonitih zastopnikov,
 • razdelila teste učencem in dijakom pred začetkom prostovoljnega samotestiranja,
 • ravnatelj mora v primeru pozitivnega PCR testa ravnati v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej opredeliti stike učenca oziroma dijaka in zagotoviti druge ukrepe, potrebne za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom.

Gre za presejalno testiranje 

Pogoj za prostovoljno samotestiranje je, da se učenec ali dijak počuti zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Gre namreč za presejalno testiranje, kar pomeni, da učenec ne sme prihajati v šolo, da bo »test opravil tam«.

Učenci si bodo pred uporabo antigenskega testa morali izpihati nos, umiti in razkužiti roke.

Pri izvajanju testa bodo morali dijaki ves čas medsebojno razdaljo vsaj dva metra in nositi zaščitno masko

Tudi testiranje mora potekati v tako imenovanih mehurčkih. 

Pred in po uporabi hitrega antigenskega testa se morajo očistiti vse površine, ki se jih učenci ali dijaki dotikajo. 

Odpadke pri izvajanju prostovoljnega samotestiranja (na primer uporabljeni robčki, testni materiali …) in odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo …), je potrebno odložiti v plastično vrečko za smeti, jo tesno zavezati in hraniti ločeno vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke).

Samotestiranje se bo izvajalo v šoli

Vindišar pove, da je bilo veliko pregovarjanja, ali se bo testiranje izvajalo doma ali v šoli. Na koncu so se vendarle odločili za izvajanje testiranja v šoli, zaradi:

 • večje verodostojnosti rezultatov,
 • pozitivne izkušnje drugih držav – Anglije, Avstrije, Nemčije in Češke,
 • določitve dneva v tednu za testiranje – ponedeljki pred začetkom pouka.

Kaj bo brez soglasja staršev?

Če ne bo soglasja staršev, se testiranje učenca ne bo izvajalo. 

Ali se bodo otroci, katerih starši privolitve za testiranje otroka, ne bodo dali, šolali od doma, še ni znano.

Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, pove, da se na Pediatrični kliniki dnevno srečujejo z mentalnimi stiskami otrok in mladostnikov. 

Pokorn pravi, da je ključno v tem trenutku, da se otroci vrnejo v šoli in, da se izobraževanje nadaljuje na klasičen način.

»To izobraževanje pa mora potekati na varen način, samo-testiranje otrok pa je korak v pravo smer. To je nekaj kar otroke postavlja v aktivno vlogo pri soočanju s pandemijo. Otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja,« razlaga Pokorn. 

Ob tem se še pošali, da »če na tak način otrokom omogočamo normalno šolanje, s tem medicinsko dovoljujemo, da si lahko otroci enkrat na teden v šoli brskajo po nosu.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice