Tovarna Magne v Hočah je korak bližje uresničitvi. A po izdanem okoljevarstvenem soglasju je pričakovati pritožbe.

Po včerajšnjem izdanem okoljevarstvenem soglasju Agencije za okolje in prostor je Magna le še korak oddaljena od pridobitve gradbenega dovoljenja. S tem je investicija avtomobilske multinacionalke v Hočah po večmesečni sagi vendarle bližje uresničitvi. A kljub izdanem soglasju, odločba še ni dokončna. Dvanajst strank v postopku ima namreč možnost pritožbe.

Stranke v postopku odločbe včeraj še niso prejele, tako da z njeno vsebino še niso seznanjene. Kmet Rado Lobnik je za Mariborinfo že napovedal, da pritožbe zagotovo ne bo dal, pritožbe pa je možno pričakovati s strani okoljevarstvenih organizacij. Te želijo odločbo najprej vsebinsko preučiti.

Lobnik se na odločbo ne bo pritožil

Kmetovalec Rado Lobnik, ki je bil edina fizična oseba stranka v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja, je za Mariborinfo v včerajšnjem telefonskem pogovoru potrdil, da pritožbe zagotovo ne bo vložil. Odločbe sicer še ni prejel, je pa seznanjen, da je bilo soglasje izdano.

»V mojem primeru smo se uspeli dogovoriti za prodajo in nakup drugega zemljišča na nasprotni strani. Tako, da jaz ne bom imel razlogov za pritožbo na okoljevarstveno soglasje. Ne bom se pritožil, saj sem dobil, kar sem zahteval,« je za naš medij povedal Rado Lobnik.

Dodal je še, da se je kot stranka v postopku prijavil zato, da bi ga pristojni vzeli bolj resno, da so se lažje zmenili in da je na ta način dosegel tisto, kar je želel.

»Ne bom delal proti Magni«

Pritožbe je pričakovati iz vrst okoljevarstvenih organizacij, ki so v postopku opozorile na več nepravilnosti in nevarnosti za okolje. Tudi Lobnik izpostavlja, da so te okoljevarstvene organizacije strokovno dobro podkovane, za razliko od njega, ki je na tem področju laik.

Priznal je, da bi mu bolj godilo, če se tovarna Magne na njegovih, zdaj že nekdanjih, zemljiščih ne bi gradila. Tovarni pa ne bo več nasprotoval.

Okoljevarstvene organizacije zanima argumentacija

Andrej Gnezda iz slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera, je za Mariborinfo povedal, da želijo odločbo najprej temeljito preučiti. Zanimajo jih odgovori in argumentacija Agencije za okolje in prostor na njihove pripombe v postopku, tako da je o pritožbi še prezgodaj govoriti.

Umanotera koordinira mrežo več kot tridesetih nevladnih organizacij Plan B za Slovenijo. Iz vrst te mreže prihaja tudi šest strank v postopku o okoljevarstvenem soglasju Magni.

V organizaciji Umanitera so že pred postopkom izpostavljali problematičnost zakona »Lex Magna«. »Sporno je, da se gre samo za eno tujo podjetje oziroma za eno posamezno investicijo delat posebni zakon. To je nekorektno do drugih investicij,« je povedal Gnezda. Takrat so njihova opozorila naletela na gluha ušesa.

Nepravilni izračuni o izpustih

Izpostavljali so tudi velik problem in nesprejemljivost, da se bodo zaradi tovarne Magne Steyr izgubila kmetijska zemljišča. Kot stranka v postopku so se prijavili v želji, da se pred investicijo naredi kvalitetna analiza in poročilo o vplivih na okolje. Tovarna Magne Steyr se po njihovem mnenju nikakor ne sme vzpostaviti »na silo«.

V tem trenutku še ugibajo, ali so njihovo pripombo o napačnih izračunih upoštevali in izračune popravili, ali pa so vztrajali pri izračunih, ki so po njihovem mnenju nepravilni.

Vsekakor pa bo že več znanega prihodnji teden, ko bodo okoljevarstvene organizacije preučile odločbo. Takrat bo jasno, kako vsebinsko močna je včerajšnja odločba o izdanem okoljevarstvenem soglasju in ali bo postopek zaradi pritožb tekel še naprej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice