Telekom Slovenije je v akciji Slojenčki sodeloval že pred dvema letoma, tako da svoje družbeno koristno ravnanje redno posveča najmlajšim.

Telekom Slovenije je danes mariborski porodnišnici doniral običajen CTG aparat, ki je namenjen snemanju zapisa plodovega srca v zadnjih tednih nosečnosti in med porodom.

Z njim je mogoče sočasno beležiti še aktivnosti maternice, torej popadke, gibe ploda in materin krvni tlak. Nadzor nosečnice oziroma porodnice in ploda je pomemben za preprečevanje zapletov v zadnjih tednih nosečnosti in med porodom. S pomočjo CTG naprav lahko strokovnjaki pravočasno prepoznajo plodovo stisko in mu učinkovito pomagajo.

Zdravnica Nataša Tul Mandič iz porodnišnice Postojna je povedala, da je bilo društvo Slojenčki »ustanovljeno lani decembra z namenom zbiranja sredstev za pomoč vsem slovenskim porodnišnicam. Slovenskih porodnišnic je 14 in so izjemno varne ustanove, kot veste imamo Slovenci najnižjo umrljivost novorojenčkov na svetu. In to je posledica zelo dobre skrbi za nosečnice in porodnice in njihove plodove.«

Zdravnica še poudarja, da je »skrb osnovana na znanju babic, medicinskih sester in zdravnikov, seveda pa ne gre brez aparatov. Zato se v društvu trudimo, da bi naročili različne aparate za vse slovenske porodnišnice«.

Namenjena izboljšanju varnosti ploda

Namen CTG aparata je izboljšati varnost ploda in nosečnice oziroma porodnice v zadnjih tednih nosečnosti, zlasti pa med porodom.

V porodnišnici jih uporabljajo pri vseh nosečnicah in porodnicah. Pri nosečnicah z visokim tveganjem za zaplete začnejo s CTG snemanjem na začetku zadnje tretjine nosečnosti, pri manj ogroženih pa po 38. oziroma 39. tednu, pri katerih snemajo enkrat tedensko, pri ogroženih lahko tudi pogosteje. Vse plodove pa s CTG aparatom nadzorujejo ves čas poroda.

V Sloveniji najnižja umrljivost novorojenčkov na svetu

Zaradi dobrega nadzora in vodenja nosečnosti in porodov imamo v Sloveniji najnižjo umrljivost novorojenčkov na svetu. Za doseganje dobrih rezultatov pa porodnišnica potrebuje dobre aparature. 

Tul Mandičeva je prav tako povedala, da to ni prva donacija Telekoma Slovenije: »Začeli smo akcijo s Telekomom, ki je bil prvi, ki je pristopil k akciji takoj po ustanovitvi društva in nam je doniral prva sredstva in kupili smo dva CTG aparata, ki sta ga dobili porodnišnica Postojna in Maribor. Vsak aparat je znašal nekaj več kot 12000evrov. Še pred tem pa je Telekom doniral za CTG za porodnišnico Ljubljana. Upamo, da bo akcija šla naprej. Smo pa že v akciji z Zavarovalnico Triglav, ki nam je donirala za nabavo dihalnih aparatov za novorojenčke za vseh 14 slovenskih porodnišnic.«

Vse porodnišnice imajo po več CTG aparatov, da lahko sočasno snemajo več nosečnic oziroma porodnic. Z aparati spremljajo praktično vse slovenske nosečnice in vse Slojenčke.

Aparati so v stalnem pogonu in imajo omejeno življenjsko dobo, zato jih morajo občasno menjavati. Potrebe po novih, dodatnih aparatih so vedno večje tudi zato, ker je v Sloveniji vse več ogroženih nosečnic. Vse več je starejših nosečnic in nosečnic s kroničnimi in nosečniškimi boleznimi, to je na primer sladkorna bolezen, debelost, visok krvni tlak, vse več je tudi žensk, ki morajo na zdravljenje neplodnosti.

»Aparat je izjemno pomemben. Vsaka ženska, ki stopi v porodnišnico in je v zadnji tednih nosečnosti ima vedno posnet zapis s tem aparatom. Snema se zapis plodovega srca, aktivnost matere, maternice in krvni pritisk. S tem se oceni stanje nosečnice oziroma porodnice in ploda in zagotovi varen porod,« je še izpostavila zdravnica.

Novi aparati porodnišničnemu osebju olajšajo delo

Z novimi aparati bo olajšano delo požrtvovalnega osebja v porodnišnici, omogočeno pa bo tudi boljše zapisovanje plodovega srca in nenazadnje tudi boljše vodenje nosečnosti.

Tako bo mogoče obdržati in celo izboljšati perinatalne rezultate, staršem pa bo omogočen srečen prehod v novo življenjsko obdobje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Za več varnosti ! (nepreverjen)

Starejše novice