Zadnje zvišanje cen v mariborskih javnih vrtcih je bilo 1. junija 2018, ko so se cene dvignile za 9,6 odstotka.

Vlada je že v začetku mandata dvignila minimalno plačo, da bi ohranila socialni mir, pa je sklenila tudi dogovor s sindikati o dvigu plač javnim uslužbencem. Ni pa zagotovila dodatnih finančnih sredstev za povišanje stroškov, ki so s tem nastali. Posledično so številni javni zavodi zaradi višjih izdatkov za plače dvignili cene javnih storitev.

Najbolj so na prepihu cene v domovih za ostarele in cene v vrtcih. Dvig cen programov v vrtcih so na vzhodu Slovenije že potrdili na Ptuju, v Velenju in Murski Soboti, za marec so ga napovedali v Slovenj Gradcu, aprila tudi v Celju.

Cena vrtcev v Mariboru vsaj za zdaj ostaja enaka 

Glede morebitnega dviga cen so februarja v Mariboru povedali, da načrtujejo preračun cen programov vrtcev po izplačilu januarskih plač. V kolikor bo ugotovljeno, da so se stroški, ki predstavljajo elemente za oblikovanje cene programov vrtcev bistveno spremenili, bodo predlagali prilagoditev cen programov v mariborskih javnih vrtcih.

Vsaj za zdaj se to še ni zgodilo. »Sedaj se cena v mariborskih javnih vrtcih ni dvignila, trenutno ne razpolagam s podatkom ali se bo ali ne, saj ceno določa ustanovitelj - Mestna občina Maribor,« na vprašanja Mariborinfo odgovarja ravnateljica Vrtca Pobrežje in predsednica Skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec.

In podobno na Mestni občini Maribor: »Te informacije vam bomo podali takoj, ko jih bomo imeli.« Odločitve o morebitni podražitvi, kot kaže, doslej na Mestni občini Maribor odločitve še niso sprejeli.

Zadnje zvišanje cen v mariborskih javnih vrtcih je bilo 1. junija 2018, ko so se cene dvignile za 9,6 odstotka.

Še dva sveža oddelka prvega starostnega obdobja

V mariborskih vrtcih bo letošnji vpis potekal od 20. do 29. marca, na razpolago za vpis malih nadobudnežev naj bi bilo okoli okoli 950 prostih mest. Za zdaj ocenjujejo, da bodo z razpoložljivimi prostorskimi zmogljivostmi v novem šolskem letu lahko prosto mesto zagotovili vsem zainteresiranim staršem s prebivališčem v njihovi mestni občini.

V začetku marca sta vrata odprla še dva oddelka prvega starostnega obdobja - v vrtcu Ivana Glinška Maribor, enota Gregorčičeva-Krekova, in v vrtcu Jožice Flander Maribor, enota Vančka Šarha.

A kljub vsemu ne bo mogoče ugoditi želji staršev po točno določenem vrtcu oziroma enoti, ampak bodo otroci usmerjeni v tiste vrtce, v katerih so še prosta mesta. Ali bo v novem šolskem letu v katerem izmed vrtcev premalo prostih mest glede na vpis, ni znano.

Po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Maribor je čakanje na prosto mesto v mariboskih javnih vrtcih različno dolgo, saj je odvisno od časa vpisa, starosti otrok, želje staršev glede vrtca in enote pa tudi izpisa posameznih otrok.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice