Danes so v Hotelu Habakuk NSi predstavili svojega kandidata za župana Mestne občine Maribor, Zdravka Luketiča.

Dolgoletni član mestnega sveta je bil v letu 2015 že imenovan za mariborskega podžupana in zadolžen za področje lokalne samouprave mestnih četrti in krajevnih skupnosti. 

NSi je tako soglasno odločila, da izpostavijo Luketiča, njen predsednik Matej Tonin pa je z zaupanjem dodal, da bi Luketič morebitnim županovanjem mesto le oplemenitil.

»Za Maribor sem pripravljen vložiti vse svoje znanje in spodobnosti. Nič ni tako dobro, da ne bi moglo biti boljše,« je uvodoma povedal Luketič in dodal, da je z zaupanjem vseh sodelujočih in občanov mogoče izboljšati stvari. »Kandidat, ki bo spreminjal stvari, mora imeti sposobnosti, ki presegajo trenutne poglede, možnosti in rešitve. Mariborčani imajo pravico do izbire. Zakaj sem izbral ponosni Maribor? Prevečkrat kritiziramo, vse kar imamo,« je Luketič izpostavil pri prednostih mesta.

»Ustvarili bomo ekipo, ki bo pogumna, prodorna, ki bo vlečna lokomotiva vzhodne kohezijske regije. To, kar vsi od Maribora pričakujejo.«

Programske iztočnice

Program zadeva nekaj glavnih iztočnic, ki jih je nato Luketič tudi navedel.

Maribor mora biti varen za vse generacije in v vseh pogledih: glede fizične ogroženosti, zdravja, prevoznih poti, možnosti pridobitve oziroma nastanitve ….

Mora biti mesto gospodarskega, kulturnega in turističnega razcveta: »Maribor je speči tiger, ki ga moramo zbuditi, da zarjove.«

Maribor mora biti mesto sodelovanja in odprtosti, da bomo pridobili zaupanje vseh. Da sodelovanje dosežemo, Luketič v primeru izvolitve obljublja odprti proračun. S tem bodo tudi ostali državljani videli, kako se »z denarjem upravlja, ali kateri projekt stoji ali pa še ni nič narejeno, denar pa je že porabljen«.

Luketič bo občanom omogočil neposredno odločanje – namenil bo 850.000 evrov proračuna namenskih sredstev, da o njih odločajo v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih. 

Virtualni Maribor. Meni, da je treba ustvariti platformo, na kateri bodo lahko vsi deležniki in prebivalci razpravljali s svojim imenom in priimkom. »To bo ustvarilo neko komunikacijo in transparentnost.«

Kar se tiče gospodarstva, so projekti znani. »Kandidiram za župana, da se bodo tudi uresničili,« je dodal Luketič, ki od vlade pričakuje, da umestijo v projekt hitro železniško progo od letališča do Maribora.

Na novinarjevo vprašanje – ali Kangler ali Fištravec – ni želel odgovoriti, meni, da je sam najprimernejši, saj je »še bolj povezovalen«.

Ob tem dodaja, da se mu zdi, da je sam sebi največji sovražnik mestni svet, »kajti sedanji proračun, ki ga izvaja sedanji župan, ni bilo nobenega amandmaja«. »Poglejte, kako so glasovali! Poglejte, kdo ima svoje člane v nadzornih svetih v komunalnih podjetjih. Preverite te podatke, boste videli, kdo je navidezna opozicija - kdo ni in kdo je glasoval za katere projekte.«

Zagotoviti bo treba 20 milijonov evrov za realizacijo lastnega deleža

Pri tem dodaja, da je treba zagotoviti 15 do 20 milijonov evrov za projekte, da jih bo mesto lahko realiziralo za lastni delež. »Mi moramo zagotoviti lastni delež v letu 2019 in to je prva naloga. Ne glede na to, kdo bo župan, bo treba najprej zagotoviti 20 milijonov evrov v okviru proračuna, ki je bil v času Cerarjeve vlade za 30 milijonov podhranjen z nalogami, ki so nam jih naklonili.«

Pomen srednjeevropske trilaterale

Komunikacija s tujimi investitorji se mu zdi pomembna, a si ne želi, da bi tako zelo kapitalsko obvladovali nekatere objekte, da ti ne bi bili več v korist občine. V programu izpostavlja predvsem srednjeevropsko trilateralo - Dunaj, Budimpešta in Praga.

»To je tisti naš prostor. Že iz časa Franc Jožefa je bilo tu več demokracije kot pa v času francoske revolucije, ko so ljudem glave sekali in si izmislili giljotino. Čutim, da je to naše srce, naša tradicija in naše korenine. Kitajska in Rusija pa tako veliki igralci, da se z njimi pogovarja tudi Amerika in ostali, zato je pomembna ta komunikacija. A kot veste, nisem bil niti enkrat v tej delegaciji, sem pa vesel, če so pripravljeni vlagati«.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pesjan (nepreverjen)

Maribor ni speci tiger ampak.je pod tem županom ga rjav maček pod Luketicem pa bi crknila oba tiger in macák.

styria (nepreverjen)

Pesjan - in pravi kandidat je ... ? :-)

Pesjanar (nepreverjen)

Kdo bi bil pravi ne vem,100%pa ta dva nista niti priblizno kandidata za mesto ki ze od komunista Soviča dalje životari in dela sramoto Sloveniji bili smo mesto z veliko začetnico sedaj pa smo mali drekec pod klobukom,Luketič pa tudi ni tašen tič ki bi to zmedo rešil niti pod razno.

Za Štajersko (nepreverjen)

Starejše novice