Foto: Bobo
Vložitev zahteve za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov.

V Novi Sloveniji opozarjajo na zlorabe in kršitve poslovnika in zato bodo uporabili vsa pravna in politična sredstva, da to zlorabo preprečijo.

»Konkretna vprašanja na sklicanih dveh referendumih so aktivistična, za njimi ni predlogov zakonov ali rešitev, o katerih bi se državljanke in državljani lahko odločali. 

Zato smo vložili te zahteve za presojo in seveda dali predlog za zadržanje,« je ob vložitvi zahteve za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov dejal vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj.

Dodaja je: »To je, lahko rečemo, očitna zloraba in ugrabitev evropskih volitev in kampanje pred volitvami v Evropski parlament.«

Kršili poslovnik državnega zbora

Opozoril je tudi, da je Svoboda kršila poslovnik državnega zbora. 

»Gibanje Svoboda ima 39 poslancev, a to ne pomeni, da lahko delajo, kar hočejo. 

Pravzaprav so s kršitvami poslovnika in s tem, da so ga popolnoma zaobšli, že na odborih in potem na seji državnega zbora grobo kršili parlamentarni postopek in izsilili, da se bo o referendumih glede konoplje in evtanazije odločalo skupaj z evropskimi volitvami 9. junija,« je pojasnil Cigler Kralj.

Super referendumski dan

Podal je tudi predlog, da imamo lahko o omenjenih temah jeseni super referendumski dan. 

»Naredimo ga 24. novembra. S tem se strinjajo tudi nekatere druge politične stranke. Naj se dobro pripravimo na tako zahtevna vprašanja, ki pravzaprav delijo našo družbo.«

Starejše novice