Na velikih platnih si bo kmalu mogoče ogledati prvi celovečerni film v pohorskem narečju. Ta prikazuje idilično vasico in zabavne pripetljaje, ki se lahko dogodijo le pravim Pohorcem.

Ekipa ustvarjalcev s pohorskega konca je posnela prvi celovečerni film v pohorskem narečju, ki bo v septembru doživel premiero. 

Kaj se zgodi, ko Pohorce pri vsakdanjih opravilih v življenju nekega dne zmoti prihod nekoga iz druge strani Trojan? Prava 'poharska komedija'.

Kot pravi režiser filma Andrej Pratnemer, celovečerni film prikazuje »srčno in preprosto zgodbo skromnih in delovnih Pohorcev.« Obljublja okoli uro in pol smeha – tistega iskrenega in iz srca.

Je kir ke riku?

Pratnemer je režiser, snemalec in producent iz Slovenskih Konjic, ki je v svoji karieri posnel že skoraj 300 videospotov. 

Snemal je z Modrijani, Poskočnimi muzikanti, Ansamblom Igor in zlati zvoki, Navihankami. Pred njegovo kamero so bili tudi številnimi pop in rock izvajalci, med njimi Nina Pušlar, Miran Rudan, Domen Kumer in številnimi drugi. Je tudi ponosni stric tenisačice Tamare Zidanšek.

S filmom, ki nosi naslov Je kir ke riku? - Poharska komedija, se je prvič preizkusil v vlogi režiserja celovečernega filma.

»Ja, res je moj prvi celovečerni film, ki ga občudujem z veliko distanco in veliko mero spoštovanja, saj smo vse naredili popolnoma sami,« je povedal za Mariborinfo: »Na izdelek sem zelo ponosen jaz in vsi vpleteni v to zgodbo.«

V filmske zvezde so se prelevili nešolani igralci, ki prihajajo s pohorskih koncev

Pred časom je Pratnemer povedal, da se mu je ideja o lastnem filmu, ki bo drugačen od ostalih, v glavi porajala okoli pet, šest let. 

Ta je vsekakor drugačen, saj je posnet v pohorskem narečju. Idejo je dobil, ker sam prihaja iz krajev, kjer se dnevno srečuje in govori pohorsko narečje.

Film je bil posnet v mali vasici na Pohorju – Sv. Jerneju pri Ločah. Kot pravi režiser, so igralci »naši ljudje brez igralskega predznanja.« Mnogi so se torej v filmski vlogi preizkusili prvič. 

Ko v zaspano vasico pod Pohorjem pride Ljubljančan 

Kakšna je zgodba pohorske komedije? 

»V idilično, na videz zaspano vasico pod Pohorjem, pride Ljubljančan, Gašper. Po dolgem času ga domov pripelje njegovo dekle, Ana. Njun obisk sprva vznemiri njeno tradicionalno kmečko pohorsko družino, očeta Franca, teto Treziko in sestrični Jolandi ter Klavdijo. Nato se nemir preseli še na Aninega bivšega fanta, klenega Pohorca, Toneta. 

Gašper pooseblja vse, kar se Pohorcem upira, zato se ga sklenejo čim prej znebiti. Kako? Na veliko precej zabavnih načinov; med drugim ga izzovejo k posebni vaški iniciaciji, ki bi naj Gašperja »posvetila« v Pohorca. 

Jim bo uspelo? Ni videti, da jim bo, še posebej ne, ker se ceremonija spreobrne v nevaren nesporazum, pri katerem gre Gašperju celo za življenje. Kako se bo zadeva razvila in kako mu bo pri tem pomagalo učenje pohorščine, boste izvedeli v novem celovečernem filmu, ki je posnet v pohorskem narečju.«

Ustvarjalci pohorske komedije izpostavljajo tudi zabavne like, ki zapletajo in odpletajo zgodbo: »Da imajo maslo, in to pristno pohorsko, na glavi vsi – od župnika do vaškega posebneža Luke – se pokaže v 90-minutni filmski zgodbi.«

Sedeže na premieri zapolnili v manj kot uri

Film bo premierno predvajan 17. septembra, ob 19. uri, v Slovenskih Konjicah. Da je film težko pričakovan, priča tudi dejstvo, da so sedeže na premieri zapolnili v manj kot uri.

»Zanimanje je ogromno,« je povedal Pratnemer: »Karte so pošle v pičlih 50 minutah, saj smo imeli odprto samo eno telefonsko linijo z možnostjo rezervacij.«

Vstopnine za ogled filma sicer ni, bodo pa zbirali prostovoljni prispevek. Izkupiček s premiere v Slovenskih Konjicah bo filmska ekipa v celoti namenila ljudem, ki so jih prizadele nedavne poplave.

»Veselimo vsakega posameznika, da ga naša zgodba sprosti in nasmeje,« je za konec povedal Pratnemer. 

Igralci:
Ana - Zala Žvikart Meglič
Gašper - Uroš Steklasa
Trezika - Stanka Macuh
Franc ml. - Aleš Mrzdovnik
Franc st. - Franc Mažič
Jolanda - Mateja Rebernak
Klavdija - Katja Hatunšek Lesjak
Gaunar - Matej Vučina
Štef - Domen Sajbert
Tona - Lovro Sadek
Hanz - Silvo Pliberšek
Župnik - Damjan Ratajc
Ministrant Pepi - Aljaž Rozman
Poštar Pavli - Rok Zorko
Posebnež Luka - Gojko Jevšenak
Anka - Petra Mrzdovnik
Sestra Metka - Adrijana Hren Visenjak
Reševalec Simon - Simon Rožič
Snubec Peter - Denis Vengust

Statisti:
Boštjan Rebernak 
Gorazd Rebernak 
Peter Greifone

Režija in produkcija: Andrej Pratnemer in Denis Vengust
Scenarij: Maja Furman
Tonska mojstra: Domen Hohler in Tilen Smiljan
Asistent režije in fotografa: Matic Holobar in Urban Dolinšek
Glasba: Uroš Steklasa in Tomaž Rebernak
Obdelava zvoka: Tadej Mihelič

Komentarji (3)

55 (ni preverjeno)

No....mogoče pa le. Upam samo da ne bo narečje v stilu tistih bedakov iz sedanjega Toti radio....

orožnik (ni preverjeno)

"Je kiri ka riku", tak petelini kikirikajo na onem koncu Pohorja, bomo videli, če nisi pravi Pohorc težko obvladaš narečje. Če bo vsaj približno takšen, kot Partljičev Malek ali vdova Karolina, bo v redu.

Franc s Piramide

Partličeve komedije so bile kisle.

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Starejše novice