Michael Jackson najbolj prodajane plošče Thriller ni koncertno promoviral, na turnejo se je znova odpravil med letoma 1986 in 1987, po izdaji naslednjega albuma Bad (foto: MJJ archives).
Legendarni Thriller ostaja na vrhu na svetovne prodajne lestvice, v Ameriki pa so ga prehiteli kalifornijski rockerji.

Michael Jacksonov album Thriller iz leta 1982 je dolga leta veljal za najbolj prodajano ploščo na svetu in tudi v ZDA, a so ga s prvega mesta tamkajšnje lestvice zrinili Eagles z zbirko uspešnic Their Greatest Hits (1971-1975), na kateri so leta 1976 zbrali najbolj znane skladbe iz prvih štirih albumov.

Nabor hitov legendarnih soft rockerjev je tako na drugi strani luže pokupilo že 38 milijonov poslušalcev, medtem ko je Thriller prodan v 33 milijonih. Na tretjem mestu so znova Eagles, njihov najuspešnejši album Hotel California, ki je pošel v 26 milijonov izvodov.

Eagles so celotni Hotel California na koncertih prvič izvajali na turneji 2019 in ga bodo letos znova. Nadomestni koncerti lanskoletne prestavljene turneje se začenjajo 16. septembra v Denverju.

Thriller ostaja na vrhu

Album Thriller, ki ga je produciral Quincy Jones, ostaja najbolj prodajan album na svetu. Z ocenjeno prodajo 66 milijonov izvodov (drugje se omenja 47 milijonov) suvereno kraljuje na vrhu laskave lestvice, kjer mu sledijo AC/DC z Back in Black in Meatloaf z Bat Out of Hell, oboji z ocenjeno prodajo okrog 50 milijonov izvodov.

Uradna ameriška lestvica že tri leta vključuje tudi število poslušanj na predvajalnih platformah: 1500 predvajanj albuma ali deset pretočenj (nakupov) skladb se šteje za en prodan izvod albuma.

Thriller je napovedala Billie Jean, pri kateri je na kitari gostoval Eddie Van Halen.

Starejše novice