Vir: posnetek zaslona oddaje z Mišo (MMC RTV Slovenija)
Voditeljica Miša Molk je te dni dodobra zatresla medijski prostor. V nedavnem, sedaj že spornem intervjuju, je razkrila istospolno usmerjenost slovenske igralke Mie Skrbinac, ki pogovora o tem vidno ni pričakovala.

Mariborska igralka Mia Skrbinac je v začetku februarja za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga tedaj še ni poimensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. 

Kasneje se je ugotovilo, da gre za igralca in profesorja igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Matjaža Tribušona. Potem ko se je Skrbinac kot prva javna osebnost v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi izpostavila kot žrtev spolnega nadlegovanja in kasneje prijavila profesorja Matjaža Tribušona, so tega ovadili tudi policisti.

Primer je v slovenski javnosti sprožil burne odzive in predvsem veliko podporo igralki, ki je o spolnem nasilju kot prva spregovorila na glas. Prav zaradi tega jo je v svoji zadnji oddaji Z Mišo na prvem programu Televizije Slovenije gostila tudi voditeljica Miša Molk.

A pogovor, ki naj bi tekel o igralkinem poklicnem udejstvovanju in bi ji naj dal možnost ter moč tudi na televiziji javno spregovoriti o spolni zlorabi, danes odmeva iz povsem napačnih razlogov.

»Kako svobodno vi živite svoj spol? Tudi vi ste lezbijka«

Pogovor je med drugim tekel tudi o zadnjem filmu, v katerem je igrala Mia Skrbinac. Gre za film Sestre, ki je letos prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Skrbinac je tudi v intervjuju z Mišo Molk poudarila, da gre v filmu za vlogo ženske, ki ji ni mar za pričakovane družbene norme. 

Tako je tudi razložila, da so se med ustvarjanjem filma veliko pogovarjali o dojemanju spola, z vlogami, ki jih nosi ženska v družbi. »Zato sem imela kar dosti enih vprašanj si za zastaviti, glede sebe, svojih strahov, kot rečeno, ali pa potencialnih vprašanj, za katere bi bilo mogoče dobro, da si jih vsi zastavimo,« je ob pogovoru povedala Skrbinac.

A je pogovor na pobudo voditeljice skrenil v vidno nezačrtano pot.

»Fant v filmu reče, ko vas gleda, ko tri sestre plešete med seboj, lezbe. Kako svobodno vi živite svoj spol? Tudi vi ste lezbijka, to ni nobena skrivnost, vi to živite, vi ste to 'outirali',« je dejala Miša Molk in očitno popolnoma presenetila gostjo Mio Skrbinac.

Po nekaj trenutkih tišine Molk nadaljuje: »Povejte? Sem vas spravila v zadrego?«, na kar sogovornica odgovori pritrdilno. »S čim?«, jo vpraša voditeljica, pri čemer Skrbinac odgovori, »s tem, da tega nisem nikoli javno outirala«.

Voditeljica jo zato vpraša, če gresta v pogovoru naprej, a Skrbinac, odgovori, da ne. »Nisem danes pričakovala ali bila kakorkoli pripravljena govoriti o tem, ravno zaradi tega, ker nočem s tem dajati nekega prostora za oznake in stereotipe, ki jih lahko to nosi, in zasenči druge stvari, ki so zdaj pomembne, to nosi etiketo,« je nato poudarila Skrbinac.

Pri tem je dodala, da sama ni javno 'outirana' kot lezbijka. Tako ne vidi težave v tem, če je kdo istospolno usmerjen ali kakorkoli ne ustreza heteronormativnim pričakovanjem odnosa. »Sama pa mislim, da smo onkraj ali pa vsaj bi si želela, da smo onkraj nekih definicij spolne usmerjenosti,« je zaključila sogovornica. 

Vsiljenost neprostovoljne opredelitve je nesprejemljiva

Zaradi številnih, predvsem negativnih, odzivov na intervju in posledično javno razkritje spolne usmerjenosti igralke, je na družbenih omrežjih završalo.

Oglasil se je tudi Inštitut 8. marec, ki se v svojem zapisu sprašuje, zakaj uredništvo ni preprečilo objave intervjuja, ali je bila intervjuvanka seznanjena z vsemi vprašanji vnaprej in kdaj bomo izstopili iz okvirjev portretiranja žensk kot nebogljenih žrtev.

Pri tem so priložili tudi pismo Jane Javornik, doktorice sociologije, ki so ga naslovili na varuhinjo gledalcev in Manico J. Ambrožič, vršilko dolžnosti odgovorne urednice Radiotelevizija Slovenija.

V pismu je med drugim poudarjeno, da je sleherna vsiljenost neprostovoljne opredelitve ali razkritja nesprejemljiva, še posebej v primerih morebitne fluidnosti spolne usmerjenosti ali spola, neetična, nemoralna in nepopravljiva.

Javornik dodaja, da je razkrivanje spolne identitete, usmerjenosti ali spola proces, ki ni vedno osvobajajoč, zaradi česar mora biti proces vselej prostovoljna, osebna odločitev posameznika.

»Dogodek, čustveno nedvomno prelomen za gostjo oddaje, opozarja na brezskrbnost neprostovoljnega razkrivanja in s tem nepovratne razgalitve, ki sledi, zdi se, skrbno načrtovanemu scenariju,« piše Javornik.

Na intervju se zaenkrat vpleteni še niso odzvali, tako tudi ni znano, ali se je Mia Skrbinac po snemanju strinjala, da omenjeni del pogovora ostane neizrezan, in ali je bila igralka z vprašanji predhodno seznanjena.

Komentarji (9)

Jankec (ni preverjeno)

Feministrke iz raznoraznih "inštitutov" še vedno molčijo.Zakaj?

kar ena (ni preverjeno)

Sram naj vas bo, Molkova. Če je lezbijka ali ne, je to stvar Mie Skrbinac. Spregovorite vi javno o svojih spolnih nagnjenjih.

Brez panike (ni preverjeno)

V takih oddajah intervjuvanec vedno poda DOVOLJENJE za javno predvajanje. Skrbincova očitno ni imela pripomb. Kaj praviš na to?

In reply to by kar ena (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Se strinjam ! Kaj bi sedaj rada ??

In reply to by Brez panike (ni preverjeno)

Kukuhahabd (ni preverjeno)

Res sramotno in žalostno iz strani osemdesetnice.

Ip (ni preverjeno)

Še eni rožici korenine iz zemlje bežijo.

Zikollino (ni preverjeno)

Slaba gluma še slabše glumice zagorske hčerke Skrbinac ... vsa vprašanja v vsaki oddaji so posredovana v naprej ... kdor misli, da v takšnih oddajah povabljeni na vprašanja odgovarjajo spproti in spontano, se pač naj malo zamisli o svoji naivnosti ...

pohorskisvizec

Mišo Molk bi morali že pred leti odstaviti, njena oddaja je dno, da o gledanosti ne govorimo. Zato bodo njeno oddajo ukinili! Še kaj?

Surfeiter (ni preverjeno)

Svizni ... končno ena pametna, sem že mislil, da ne bom dočakal ...

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice