Duet Andrej & Ida (foto: Blaž Črnič)
Andrej Vilčnik je mariborski kantavtor z globokim, prodornim glasom, ki mu lahko prisluhnemo v treh vlogah. V ubiranje strun ujame vse odtenke življenja, v besedila pa pretopi svoje misli, ki so velikokrat melanholične, a vedno iskrene.

Mariborski kantavtor z desnega brega Drave je po izobrazbi sicer organizator poslovanja v velnesu, a je glasbenik želel postati že odkar pomni. Ob glasbenem udejstvovanju se v prostem času ukvarja s potapljanjem, plezanjem, rad pa se zapelje tudi z motorjem. 

Z Andrejem Vilčnikom smo se pogovarjali o začetkih njegove glasbene poti, o pisanju besedil, o lepšanju težkega časa starejšim v času koronavirusa in njegovih načrtih za prihodnost. Kaj nam je zaupal? 

Od nekdaj se je želel ukvarjati z glasbo

»V ukvarjanje z glasbo me je nekako zaneslo,« je povedal. K temu je pripomoglo 'konstantno' poslušanje glasbe na CD predvajalniku v osnovni šoli in nastopanje v garažnih bendih v gimnaziji.

Začel je pisati lastna besedila in pesmi, v času faksa pa imel prve nastope. 

»Glasbenik sem si želel postati odkar pomnim,« razlaga Andrej: »Pred tem kot triletnik morda le še gasilec,« se pošali. 

Dnevi knjige v Mariboru 2021

Glasbenik, ki ga najdemo v treh vlogah

Vilčnika je mogoče slišati na treh različnih frontah. Poleg samostojne kantavtorske poti namreč ustvarja glasbo tudi znotraj dueta Andrej & Ida ter glasbenega kolektiva Fox and the Poor Guy.

Akustični duet Andrej & Ida je nastal iz sodelovanja z mariborsko kantavtorico Ido Harc, s katero sta se spoznala leta 2016 na festivalu Kantovanje v Gustafu v Pekarni. 

»Z dvema kitarama in dvoglasjem igrava tako avtorsko, kakor nekoliko 'pozabljeno' glasbo prejšnjega stoletja,« razlaga. 

»Da se malo pohvalim - lani sva prvič nastopila tudi na Festivalu Lent, kar nama je bilo še v posebno čast in zadovoljstvo,« s ponosom pove. 

Fox and the Poor Guy je projekt, ki sta ga Andrej in njegov prijatelj Jean Purgaj začela pred dvema letoma. Napisala sta kar nekaj avtorskih komadov in nastopala na lokalni štajerski sceni. 

»Kasneje sva občasno sodelovala tudi z drugimi lokalnimi glasbeniki in pod budnim ušesom Dejana Berdena sta nastala komada Daydreaming ter Let Go,« razlaga. 

Trenutno se na radijskih postajah vrti komad Waiting for so long, ki sta ga pod produkcijsko taktirko Matica Mlakarja izdala letos.

Kot pojasnjuje Vilčnik, se glasba med zasedbami kar precej razlikuje, je pa vsa nekje na spektru folka, bluesa, rocka ter klasičnih kantavtorskih prijemov.

Inspiracija je kot vodnjak

Kaj pride prej – melodija ali besedilo? »Ni pravila,« pojasnjuje: »Običajno pa je prva melodija in šele nato tekst.«

»Uh, inspiracija,« se Andrej zamisli ob našem vprašanju, od kod črpa navdih. »Morda je kot vodnjak. Najuspešneje iz njega črpam, kadar svet doživljam najintenzivneje.«

Pesmi piše v angleščini in v slovenščini, ker je prevajalec sta mu oba jezika zelo blizu. »Vsak pa ima svoje specifične melodične kakovosti in na nek način zahteva različne pristope k razmišljanju in pisanju,« razlaga. 

Sprva mu je lažje šlo v angleščini, saj je bila večina glasbe, ki jo je takrat poslušal v angleščini. »Za prehod v slovenščino sem moral nekoliko 'dozoreti',« pravi.

Pri tem mu je bila v pomoč glasba Tomaža Pengova, Vlada Kreslina, Severe Gjurin

»Težko bi rekel, v katerem jeziku se lažje izražam, je pa dejstvo, da se pri uporabi slovenščine počutim nekoliko bolj osebno vpletenega,« dodaja. 

Fox and the Poor Guy (Foto: Nejc Falež)

Starejšim v domovih z glasbo polepšal dneve

Talentiranega glasbenika je pot že večkrat vodila v domove za starejše. Pravi, da je še posebej vesel, ko mu kdo reče, naj še kdaj pride. Do nastopov v domovih je sicer prišel preko društva Humanitarček. 

Pravi, da so starejši zelo specifična publika: »Redko sem imel občutek, da me nekdo tako pozorno posluša. Oči in ušesa direktno uprta. 

Od vseh nastopov sem imel največ treme ravno pred njimi, veliko sem se ukvarjal z izborom pesmi in razmišljal o tem, kako jih bodo sprejeli.«

»Včasih mi kar dobro uspe in takrat me kakšna 'tetka' potegne na stran in mi reče naj le še kdaj pridem,« pravi Andrej: »Fajn občutek.«

Načrtov za prihodnost mu ne manjka

Andrej razlaga, da ima načrtov še veliko. Prvi na seznamu je videospot za pesem Premrla, ki jo lahko slišite na radiu. 

»Na srečo nas čaka druženju prijazno poletje in z njim prihaja serija samostojnih nastopov, nekaj koncertov v prej omenjenih zasedbah, snemanje komadov in tako dalje,« dodaja. 

Kot pravi, bo moral klasični album še nekoliko počakati. »Vprašajte me ponovno čez eno leto,« pripomni. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice