Alo!Stari x Emkej na snemanju spota Nea guši (foto: Klemen Golob).
Alo!Stari in Emkej, dva mariborska izvajalca, imata skupen komad z naslovom Nea guši.

Alo!Stari predstavljajo novo skladbo Nea guši, ki je nastala v sodelovanju s še enim glasbenikom, ki se izraža skozi mariborski urbani sleng, reperjem Emkejem.

Skladba Nea guši je plod sodelovanja dveh izvajalcev in dveh glasbenih scen. Skejtpankerji Alo!Stari in reper Emkej se z njo soočajo s časom, v katerem živimo.

S časom, kjer se vse bolj zdi, da se vračamo nazaj v zgodovino in kot človeštvo ne napredujemo nikamor. Na eni in na drugi strani se razraščajo ekstremi in dolgoročno to ne obeta nič dobrega.

Nea guši je mariborska fraza, ki se uporablja izključno takrat, ko imaš res že vsega dovolj, ko je že vse šlo predaleč. Je tisti prvinski afekt, ki pride na plano, ko razum odpove.

Za skladbo Nea guši so Alo!Stari naravno zavezništvo sklenili s še enim Mariborčanom, ki se izraža v narečju - z raperjem Emkejem.

Korenine je skladba začela poganjati pred dvema letoma, kmalu zatem, ko so Alo!Stari prileteli na glasbeno sceno. Začeli so se pogovarjati, da bi bil čas, da naredijo en dober, mariborski collab z nekom, ki, tako kot sami, poje v njim domačem narečju.

Valda, brez debate je padlo eno ime – Emkej. Čeprav niso ravno iz iste scene, so se pa poznali. In tako je naneslo, da so imeli Alo!Stari zametke skladbe, v katero bi res pasalo rapanje.

Dve leti je sicer trajalo, da so se planeti poravnali, ampak so se. Tematsko so Alo!Stari in Emkej ostali zvesti koreninam muzike, ki jo sicer vsak zase ustvarja – uporniški punk so združili z (pogosto) družbeno-kritičnim hip hopom. 

Vizualizacijo kritike modernemu svetu so Alo!Stari postavili v ruralno okolje. Videospot je poln simbolike – od bojevanja z mlini na veter sredi kupa gnoja do Sizifovega dela in lova na čarovnice, ki se konča z zažigom protagonista na grmadi. Drzno? Da. Ampak svet ni vedno lep, ljudje niso vedno prijazni in ekstremi se razraščajo po vseh sporah družbe.

A kljub temu da nam gredo ljudje, svet, situacije in dejanja okoli nas (pre)večkrat na živce, pravzaprav radi … živimo.

Alo!Stari tokrat spota niso posneli sami (vse ostale namreč so). Spot je nastal v sodelovanju z ekipo Film Factory, režiserjem Miho Šubicem in DoP-jem Mitjo Mlakarjem.

Alo!Stari novembra z dvema 'Pune vrei špilom'-a

Alo!Stari so band, ki je skejt punk vrnil v prve vrste slovenske glasbene scene in svojo bit našel v mariborščini, svojem 'maternem' jeziku.

V treh letih obstoja so dodobra prevetrili slovenski glasbeni prostor in ustvarili hite, kot so Nea vem kam, Vse bi dal, Star, Kaj naj zaj nareim. Devetdeseta in skate punk, ki je takrat polnil alternativna prizorišča tudi pri nas, so ponovno postavili v ospredje.

V treh letih so nastopili že marsikje in čas je, da tudi sami pripravijo 'Pune vrei špil'-a.

Ljubljana, Maribor pozor – prihajajo Alo!Stari; v Ljubljani bodo koncertirali v Kinu Šiška (10. novembra), v Mariboru pa na ŠTUK-u (25. novembra). Kaj pričakovati? Alo!Stari so v tej muziki od trinajstega leta. In vedo, kaj se gredo. Priite!

Komentarji (1)

ovi (ni preverjeno)

...bravo- samo tak naprej - brez dlake na jeziki.. Poklon.

Starejše novice