Slika je simbolična.
V gradnji in pripravi pod okriljem stanovanjskega sklada je trenutno več kot dva tisoč stanovanj.

Ob 30-letnici Stanovanjskega sklada Republike Slovenije so iz tega javnega sklada sporočili, da so v tem času ključne številke, ki na nek način kažejo delovanje sklada, realizirali.

»Prosilcem je bilo v tem času odobrenih 118 milijonov sredstev sofinanciranja,« so ob tem izpostavili.

Prihodnje leto projekti po vsej državi

V gradnji in pripravi je trenutno 2077 stanovanj, dokončali pa so 1887 javnih najemnih stanovanj. Od tega je 819 stanovanj lastna gradnja, 729 v sodelovanju z občinami in mestnimi skladi ter 339 z nakupom na trgu.

»V prihodnjem letu bodo njihovi projekti potekali po celotni državi. To je nov cikel 10 projektov v sedmih regijah, za katerega so pridobili 70 milijonski kredit socialno razvojne CEB banke,« poudarjajo v skladu.

Največji projekt sklada prihodnje leto obljublja 400 novih stanovanj v Mariboru

Zaključuje se gradnja večje soseske Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Ta bo ponudila novih 400 javnih najemnih stanovanj v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov, od tega tudi 60 oskrbovanih stanovanj za starejše.

550 parkirnih mest za stanovalce je predvidenih v podzemnih garažah pod objekti. Otvoritev prve soseske s skupaj 212 stanovanji bo marca prihodnje leto.

To bo največji projekt sklada, ki bo realiziran v prihodnjem letu, zaključili pa bodo še projekte v Ljubljani (Dolgi most), Kopru, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici, Lendavi, Lukovici in na Jesenicah.

Letos zaključili gradnjo več sosesk

Letos so zaključili več sosesk, med njimi tudi Novo Brdo in Skupnost za mlade Gerbičeva. V soseski Novo Brdo v Ljubljani je v 18 objektih 498 novih stanovanj, od tega je 25 oskrbovanih stanovanj za starejše od 65 let. 

V Skupnosti za mlade Gerbičeva je mladim skupaj na voljo kar 109 opremljenih bivalnih enot s skupno 171 posteljami. To je prvi tovrstni objekt v Sloveniji, namenjen mladim.

Kaj pa denarna sredstva?

Direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec je povedal, da imajo, kar se tiče odprtih razpisov za občine in mestne sklade, na voljo deset milijonov evrov za javna najemna stanovanja, za oskrbovana stanovanja pa dva milijona, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Kupujemo tudi na trgu, tako gotova stanovanja kot tudi zemljišča. Tukaj je trenutno na voljo pet milijonov evrov. Z rebalansom, ki je bil s strani vlade potrjen in računamo, da bo kmalu tudi aktiven, se dodaja še dodatnih pet milijonov evrov,« je izpostavil.

Črtomir Remec (Foto: Sašo Radej)

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

V Jugoslaviji so nam vsak mesec odtegnili od osebne ga dohodka "za stanovanjsko izgradnjo". Kje je končal tisti denar, ne vem, a kolikor stanovanj so zgradili, jih je potem Jazbinšek razdelil in podaril brezdelnežem, ki niso v vsem svojem življenju bili sposobni zgraditi niti lope za kure. Ostali, pridni delavci smo dopoldne delali v podjetjih, popoldne pa udarniško gradili svoje hiše. Bo sedaj tudi tako?

Starejše novice