Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Kakšna je statistika stanovanj po Sloveniji? V Halozah večjih skorajda ni, največ stanovanj v Kostelu.

Največje število stanovanj na tisoč prebivalcev v Sloveniji je v občini Kostel, in sicer 915, kar bi statistično pomenilo, da ima skoraj vsaj občan svoje stanovanje. Najmanj stanovanj je v Naklem, kjer povprečno v stanovanju živijo več kot trije ljudje. Povprečna uporabna površina stanovanja v Sloveniji je 83 kvadratnih metrov.

Kot kažejo zadnji dostopni podatki Sursa iz leta 2021, Kostelu po številu stanovanj na tisoč prebivalcev sledi Bovec z 822 stanovanji, kar je občutno manj od Kostela.

Še skoraj 100 stanovanj manj na tisoč prebivalcev pa ima tretjeuvrščena Osilnica. Sledijo Cirkulane, Bohinj, Podlehnik in Ankaran.

Zelo visoko so tudi nekatere druge turistično zelo obiskane občine, kot so Piran, Moravske Toplice, Kranjska Gora, Podčetrtek, Jezersko, Kobarid in Izola.

Maribor in Ljubljana pa nad povprečjem

Slovensko povprečje znaša 410 stanovanj na tisoč prebivalcev, vendar več kot polovica občin to povprečje presega. Med njimi je tudi Mestna občina Ljubljana, ki je na 53. mestu s 441 stanovanji na tisoč prebivalcev. Še višje je štajerska prestolnica s 465 stanovanji na tisoč prebivalcev.

Precej nizko na lestvici števila stanovanj glede na število prebivalcev pa so občine v okolici Ljubljane, kot so Šenčur, Komenda, Horjul, Grosuplje, Vodice, Lukovica, Moravče, Borovnica in Brezovica. Najmanj stanovanj na tisoč prebivalcev je sicer v občinah Naklo (306), Odranci (315), Šenčur in Komenda (obe 319).

Stanovanj najmanj tam, kjer so ta večja

Statistični podatki kažejo, da je stanovanj običajno najmanj tam, kjer so ta večja. Tako v Naklem in Odrancih močno prevladujejo tri- in večsobna stanovanja. V občini Naklo je, enako kot v občini Log - Dragomer, takih kar 88 odstotkov vseh stanovanj, v Odrancih in Vodicah pa 86 odstotkov.

Najmanjši delež tri- in večsobnih stanovanj je v Cirkulanah (38 odstotkov). 39 odstotkov jih je v Zavrču, sledijo Trbovlje, Podlehnik, Jesenice, Hrastnik in Maribor, kjer je večjih stanovanj 48 odstotkov, malenkost višji delež je v Ljubljani (51 odstotkov). Slovensko povprečje je pri 62 odstotkih.

S temi podatki sovpada tudi povprečna uporabna površina stanovanj, ki v Vodicah in Odrancih presega 118 kvadratnih metrov, v Naklem znaša 115, v občini Log - Dragomer 111, v Komendi pa 110 kvadratnih metrov.

Povprečno stanovanje v Sloveniji ima sicer 83 kvadratnih metrov uporabne površine. V Mestni občini Ljubljana ta številka znaša 70 kvadratnih metrov. Najmanjša stanovanja pa so v Cirkulanah s povprečjem 60 kvadratnih metrov, V Trbovljah in Zavrču s 65 in na Jesenicah s 66 kvadratnimi metri uporabnih površin.

Starejše novice