Slika je simbolična.
Potem ko je učitelj na eni izmed srednjih šol od učenke zahteval, da sname hidžab, se krešejo mnenja o nošenju naglavnih pokrival v šolah. Tako z anketo preverjamo, kaj o nošnji hidžaba v šolah menijo bralci.

V eni od ljubljanskih srednjih šol je nekaj več kot teden dni nazaj prišlo do incidenta, v katerem je učitelj od ene od dijakinj, ki je v šolo prišla s hidžabom, zahteval, da ga sname.

Hidžab je versko pokrivalo, ki ga nosijo nekatere muslimanske ženske z namenom, da bi v javnosti prekrile svoje lase, vrat in ramena. Hidžab ima korenine v islamski tradiciji in je del kodeksa oblačenja, ki ga je mogoče najti v Koranu.

Nekatere muslimanske ženske se odločijo za nošenje hidžaba kot izraz svoje vere, pobožnosti in skromnosti, medtem ko druge nosijo hidžab kot kulturni običaj ali iz drugih razlogov.

Ker dijakinja hidžaba ni želela sneti, je razred raje zapustila, vmes pa je nato posegla ravnateljica, je takrat prvi poročal portal 24ur.com.

Učitelj naj bi dijakinji dejal, da »nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu«. Od nje naj bi zahteval, da si ruto sname, saj da je sicer ne bo poučeval. Dijakinja je nato razred raje zapustila.

Pozneje sta po poročanju portala v razred prišli ravnateljica in svetovalna delavka, ki sta učitelju razložili, da nošenje rute ni razlog za zavrnitev poučevanja dekleta. A ker učitelj tega ni želel, naj bi razred zapustil.

Ker gre za polarizajočo tematiko in ker se je na družbenih omrežjih vnela razprava o tem, kaj je prav in kaj je narobe, smo se z anketo odločili preveriti, kaj o incidentu menijo bralci.

Šola in zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo

Na incident se je odzvalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, kjer pravijo, da je učitelj zaposleni delavec in da mora šola kot delodajalec pri vodenju postopkov v zvezi z njegovim ravnanjem upoštevati delovno pravno zakonodajo in načela integritete, s posebno občutljivostjo, potrebno zaradi zaščite vpletenih dijakov, zlasti neposredno vpletene dijakinje.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so šola in tudi vsi njeni zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi, ob tem pa dijakom zagotavljati varno in spodbudno učno okolje, še navaja portal.

Prepoved hidžaba v šolah v Franciji, Belgiji in Švici

V nekaterih evropskih državah so sprejeli zakone, ki prepovedujejo nošenje verskih pokrival v javnih ustanovah, kot so šole ali javne službe.

Na primer, v Franciji je bila leta 2004 sprejeta zakonodaja, ki prepoveduje nošenje verskih simbolov, vključno s hidžabom, v javnih šolah. Podobna zakonodaja je bila sprejeta tudi v Belgiji in Švici.

V drugih evropskih državah takšnih prepovedi v šolah ne najdeno, vendar so kljub temu v nekaterih državah šole sprejele lastne smernice glede nošenja verskih simbolov, ki lahko omejujejo nošenje hidžaba ali drugih verskih oblačil v šolskih prostorih.

Kako je z nošenjem hidžaba pri nas?

V Sloveniji živi manjši delež muslimanov, ki predstavljajo manj kot dva odstotka prebivalstva. Glede na zadnje popise prebivalstva iz leta 2002 se je takrat za muslimane opredelilo okoli 47.000 ljudi.

Število muslimanov v Sloveniji se je sicer v zadnjih letih povečalo, predvsem zaradi priseljevanja iz drugih držav, kot so Bosna in Hercegovina, Srbija, Albanija in drugi. Je pa potrebno poudariti, da je večina muslimanov v Sloveniji slovenskega državljanstva.

Tako je v Sloveniji verska svoboda zaščitena z Ustavo Republike Slovenije, ki v 41. členu izrecno navaja, da ima vsakdo pravico do svobodnega izražanja vere ali prepričanja ter svobodnega uresničevanja vere.

Na drugi strani je diskriminacija na podlagi vere v državi prepovedana z Zakonom o varstvu pred diskriminacijo, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi vere ali prepričanja pri zaposlovanju, izobraževanju, dostopu do blaga in storitev ter drugih področjih.

Tako pri nas ni zakonskih omejitev glede nošenja hidžaba ali drugih verskih oblačil, vključno z burko.

ANKETA: Ali menite, da bi morali v šolah omejiti nošenje naglavnih pokrival, kot je hidžab?

Potem ko je učitelj na eni izmed srednjih šol od učenke zahteval, da sname hidžab, se krešejo mnenja o nošenju naglavnih pokrival v šolah. Tako z anketo preverjamo, kaj o nošnji hidžaba v šolah menijo bralci.

Svoje mnenje izrazite z odgovorom v spodnji anketi.

Ali menite, da bi morali v šolah omejiti nošenje naglavnih pokrival, kot je hidžab?

Da.
12% (842 glasov)
Ne.
87% (6217 glasov)
Nisem prepričan_a.
1% (62 glasov)
Skupaj glasov: 7121

Starejše novice