O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom so spregovorili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

Izpostavili so dve pomembni temi. Prva je epidemiološko stanje v državi in regiji. Druga pa se je nanašala na predstavitev aplikacije za varovanje ljudi v času pandemije covid-19.

Če smo ob koncu tedna opazili zmanjšanja števila okužb, smo samo v ponedeljek zabeležili več kot 20, natančneje 24 okužb z novim koronavirusom pri 914 testiranjih. Ob koncu tedna je izbruhnilo tudi novo žarišče okužbe, in sicer v Odrancih, kjer je prišlo do vnosa virusa s strani zaposlene v vrtec, so dejali. Poleg tega še vedno vztraja žarišče virusa v Hrastniku.

Virus kljub poletnim mesecem ohranja na svoji moči. Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, poudarja, da imamo po celem svetu že preko 14 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom. Število tudi v Evropi raste, kjer imamo skupno 1.623.533 okužb, samo v Sloveniji 1977 oziroma 238 aktivnih primerov.

Le dva primera v zadnjem tednu importirana

Število primerov raste predvsem v Združenih državah Amerike in Aziji, v Evropi število okužb na drugi strani ostaja proporcionalno. Kljub temu ostajajo tudi v Evropi nevarna območja, kamor sodi večji del Balkana, pa tudi nekatera območja v Sloveniji.

V Sloveniji se ves čas gibamo navzgor in navzdol po številu primerov, v zadnjem času pa se kljub temu krivulja primerov znova vzpenja, poudarja Čakš Jager. Tako je bilo v zadnjem tednu pri nas 104 potrjenih primerov, le dva primera pa sta bila importirana, en primer iz Italije in eden iz Srbije. Vsi ostali so povezani z lokalnim širjenjem okužbe.

Na drugi strani Zdravstveni inšpektorat sporoča spodbudne podatke glede nadzora karantenskih odločb in gostinskih lokalov. Do danes so opravili skoraj 6000 nadzorov odločb in okoli 260 nadzorov držanja ukrepov gostinskih lokalov.

Nadzor je pokazal, da se lastniki gostinskih lokalov ukrepov načeloma držijo, tudi prejemniki karantenskih odločb. Točni podatki bodo znani v prihodnjih dneh.

Aplikacija za sledenje okužbam bo na voljo v sredini avgusta

Ministrstvo za javno upravo je prejšnji četrtek izbralo ponudnika, ki bo za slovenske razmere priredil nemški model aplikacije za sledenje stikom s posamezniki s koronavirusom. Gre za podjetje RSteam, ki je oddalo ponudbo v višini nekaj več kot 4000 evrov. 

Aplikacija je prostovoljna in deluje na načinu obveščanja, torej uporabnika obvesti, da je bil v bližini osebe z okužbo in ne na principu sledenja. Gre za dodatni samozaščitni ukrep in ne nadomešča ostalih, kot so higienski ukrepi ali vzdrževanje fizične distance. 

Pametna telefona bosta tako ob srečanju med sabo izmenjala naključno generirani kodi. Ti kodi pa prejemniku sporočita, kako dolgo je bilo srečanje in kakšna je bila distanca med osebama. Tako aplikacija ne sporoči ne imena ali kakršnih koli drugih osebnih podatkov. Prej našteti podatki pa se po štirinajstih dneh izbrišejo.

Če bo uporabnik ugotovil, da je okužen, se ta sam odloči ali bo svojo okužbo vnesel v aplikacijo aplikacijo. Če se za vnos odloči pa bo njegov vnos v aplikacijo bo moral potrditi Nacionalni inštitut za javno zdravje za zmanjšanje zlorab in lažnih informacij.

Testiranje aplikacije se bo pričelo v tem tednu, celostno grafično podobo pa bodo na ministrstvu za javno upravo predstavili v četrtek. Aplikacija bo najpozneje 31. julija poslana spletnim ponudnikom oziroma trgovinam. Za uporabo pa bi naj bila na voljo v sredini avgusta.

Komentarji (1)

Ami Miniti (ni preverjeno)

In potem svizec zavije čokolado.

Starejše novice