Slika je simbolična
V obtoku je veliko ponarejenih 200-evrskih bankovcev.

Slovenska policija je v zadnjem mesecu zaznala povečano število unovčenih ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 200 evrov druge izdaje, tako imenovane serije Evropa.

Največ jih je bilo odkritih na območju Ljubljane, v manjšem delu pa tudi v drugih delih Slovenije, sporoča Slovenska policija.

Zato občane opozarjajo: bodite previdni pri poslovanju z gotovino, sploh v primerih zasebnih poslov, za katere priporočajo, da jih opravite v instituciji, kjer so uslužbenci usposobljeni za prepoznavanje ponaredkov.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčeni kot kupnina pri plačilih spletne prodaje mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike, pa tudi v gostinskih lokalih in trgovinah.

Primerjava med pristnim (na zgornjem delu slike) in ponarejenim bankovcem (na spodnjem delu slike)
Vir: Slovenska policija

Kako prepoznati ponarejeni denar?

  • V večini primerov zadošča že to, da bankovce dobro pogledate in pretipate ter jih obrnete proti svetlobi, saj so zaščitni elementi tako opaznejši.
  • Pozorni bodite na relief, saj ga ponaredki navadno nimajo.
  • Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih tudi portretno okence.
  • Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem traku opazi prelivanje simbola evra, arhitekturnega motiva, vrednosti bankovca, v prosojnem okencu portret ženske podobe, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.
Primerjava pristnega in ponarejenega bankovca
Vir: Slovenska policija

Kako ločimo ponaredek od pristnega bankovca?

Na zgornji sliki je prikazana primerjava med ponaredkom in pristnim bankovcem.

Pri trenutno unovčenih ponaredkih za 200 evrov je vodni znak viden navadni dnevni svetlobi, na pristnih pa ne. Razlika je tudi v zeleni številki 200 na prednji strani, na kateri ni vidnega zelenega svetlobnega vala pri nagibanju. Za večino ponaredkov je značilna serijska številka, ki se vedno začne z UA506825, svetuje Slovenska policija.

Kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec?

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, pokličite telefonsko številko 113 ali obvestite najbližjo policijsko postajo. Pri tem si poskusite zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. 

Navedene informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Starejše novice