Zveza veteranov vojne za Slovenijo je z donatorsko akcijo društev uspela zbrati skoraj 3700 evrov za bivalni zabojnik, ki bo namenjen za slovenskega rojaka Mirana Kobaleta, ki izhaja iz Rogatca.

Miran Kobale se je leta 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni, kjer je izgubil eno nogo. Kot vojni invalid od takrat živi v Petrinji in ob zadnjem potresu je tako kot številni njegovi someščani, ostal brez strehe nad glavo.

Pobudo za zbiranje sredstev je na prošnjo združenja hrvaških braniteljev iz Krapinsko-zagorske županije na Hrvaškem prevzelo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah.

Pomoč ponudili že na dan potresa, namesto denarja donirali bivalni zabojnik

Skupaj s hrvaškimi vojnimi veterani so se odločili, da namesto denarja donirajo bivalni zabojnik, ki ga je izdelalo podjetje Hosekra iz Slovenske Bistrice.

Opremljen je z vso potrebno elektro in vodno inštalacijo ter z električnim grelnikom

»Že na dan potresa sem najprej poklical naše veteranske kolege v Krapinsko-zagorsko županijo in jih povprašal ali imajo kakšen predlog kako jim lahko pomagamo,« je povedal pobudnik akcije predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah Anton Štrubej.

Vesel, da bo odslej živel bližje domu

Zabojnik bodo v četrtek zjutraj dostavili na Hrvaško. Na Miranovo željo, da bi ostanek življenja preživel bližje rojstnemu kraju, ga bodo namestili v občini Hum na Sutli.

»Lepo je to, veseli me. Seveda bi jaz rad šel, tam sem blizu doma, tu sem pa zdaj skoraj dvesto kilometrov stran,« nam je v telefonskem pogovoru povedal Kobale.

Predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah Anton Štrubej
Generalni tajnik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič

»Nikoli ne veš, kdaj se tudi tebi kaj takega zgodi in tudi kdo tebi kdaj vrne«

Gre za modularno gradnjo in zato hrvaško ministrstvo za vojne veterane načrtuje nakup dodatnega zabojnika, ki bi skupaj z doniranim omogočal dostojnejše bivanje za slovenskega rojaka.

»Mislim, da je ta solidarnost pomembna, da je tudi do sosedov, ker nikoli ne veš, kdaj se tudi tebi kaj takega zgodi in mogoče tudi kdo tebi kdaj vrne na enak način,« je ob prevzemu zabojnika povedal generalni tajnik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prvi Partizan (nepreverjen)

Predvidevam ,da bodo Hrvati pomagali slovenskim vojnim veteranom brez strehe nad glavo in lačnim .

Zikollino (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Štrubej!, še enkrat pokliči prijatelje na Hrvaško, pa jih vprašaj zakaj so leta 1991 spustili tanke na Slovenijo ...

SLO (nepreverjen)

Pa kaj tebi je to normalno razmišljanje?! Že danes ali jutri lahko nas prizadene kakšna katastrofa! Verjetno še ti do Nemčije gojiš sovraštvo...

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Ne sekiraj se 100% je iz sekte zgodovinarjev, ker drugače ne moreš tak gnilo razmišljat.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Starejše novice