Slika je simbolična.
Ali bo izpolnjevanje PCT v naslednjem šolskem letu pogoj za vstop v vzgojno-izobraževalne ustanove, za zdaj po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec še ni znano, dogovarjanja o tem so v zaključni fazi.

Dogovarjanja o tem, kako pripraviti odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove, so po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v zaključni fazi. »Preigravamo vse možnosti, če želimo imeti šole in vrtce odprte, potem se zanesljivo pogovarjamo o PCT pogojih,« je dejala v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija.

PCT pogoj za obiskovanje predavanj na fakultetah, za dijake samotestiranje

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sicer v izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem tudi soglašajo študentske organizacije. 

Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob predlogu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.

Kustečeva: PTC pogoj je del uspešnega bivanja v družbi

A kot je izpostavila Kustečeva, pogoj PCT ni neposreden del šolske vsebine, je pa »del uspešnega bivanja v družbi v času epidemije koronavirusa«. Kot je še dejala, je nujno treba ločevati med samo vsebino in načinom izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem šolskem letu ter ukrepi, ki so povezni s preprečevanjem širjenja virusa.

Ti se po njenih besedah ne spreminjajo. »Kar se spreminja - ker sobivamo z virusom - je povezano s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom v šolskem prostoru, da izobraževalnih ustanov v prihodnje ne bo potrebno zapirati,« je povedala.

Kot je še poudarila, je določanje pogoja PCT primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje. Predpogoj pa je po mnenju Kustečeve odgovornost vsakega posameznika, da se odloči za cepljenje ali pa da v prostor vstopa s potrdilom o negativnem PCR testu.

Cepljena polovica pedagoških delavcev

V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo, zato poziva vse, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo.

V nekaterih državah so se na novo šolsko leto pripravili tudi z optimizacijo prezračevalnih sistemov v izobraževalnih ustanovah. V Sloveniji je bilo po besedah Kustečeve za zaščitne ukrepe v vzgojno-izobraževalnih zavodih v preteklem šolskem letu namenjenih dodatnih 10 milijonov evrov. Šole so ta sredstva glede na specifične potrebe porabile po lastni presoji.

A kot je še pojasnila Kustečeva, svetovalna skupina v prvi vrsti zagovarja naravno prezračevanje. Če pa se izkaže, da so potrebe posameznega vrtca ali šole drugačne, pa se ravnatelji lahko odločijo tudi drugače.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvidz (nepreverjen)

Crknite,zakon ni nad ljudstvom 'dotaknite se otroka pa vam odsekam roko lastnoročno.

čarni vrag (nepreverjen)

Bodo za šolarje obvezni PCT pogoji? Šolska ministrica: »Preigravamo vse možnosti«

Bodo za vlado obvezni testi na psihiatrični kliniki?

SLO (nepreverjen)

Niste normalni z ukrepi! Cepljeni pa lahko brez testiranja 'veselo' naokoli raznašajo virus?! Če je 'vojna' je vojna za vse! Bolani so ti veleumi! Sedaj v poletnem času paničarijo, ko je virus slab in v bolnišnicah skoraj ni obolelih?! Resnično primitivno za ta njihov nivo izobrazbe!

Žalost (nepreverjen)

Točno tako. Cepljeni hodijo po celem svetu in se okuženi vračajo kjer jih nihče ne preverja.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Tako nestrokovne stroke še ne. Najlažje je brez vsake analize strahovatl ljudi. Kdaj je bila narejena kakšna analiza o obolevnost mladih v zadnji dveh letih. Za niti en primer ni bilo slišati, a vemo da bi o tem nakladali ves čas, če bi našli le enega. Pustite otroke, dokler se ljudem ne zmesa zaradi vaših gluposti, takrat bo hudo.

dd (nepreverjen)

NE UPATE pogojit osnovnošolcem šolanja v živo s plačljivim testiranjem, ker v tem trenutku imate 50,000+ ljudi na ulicah ki bojo šli s kamenjem, kockami in molotvkami nad smrdljivo policijo, vlado, inšpektorje in KOGARKOLI ki bo še naprej podpiral ta NAČRTEN NATEG, PIZDE FAŠISTIČNE

Starejše novice