Vir: Letni kino Minoriti
Mariborski organizatorji kulturnih prireditev so preverjanje PCT pogojev označili za problematično, sprašujejo se tudi o vprašljivosti pravne podlage na katerem temelji takšno preverjanje, obsojajo pa tudi nejasna navodila in odsotnost komunikacije.

Za nami je prvi konec tedna izvajanja novega ukrepa, ki organizatorjem nalaga preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev za obiskovalce kulturnih prireditev.

Kot poudarjajo mariborski organizatorji, so bili z ukrepom seznanjeni iz medijev in čeprav je bila prvotna informacija, da bo začel veljati v ponedeljek, 26. julija, je sam odlok dejansko stopil v veljavo že dan po sprejetju, torej v petek, 23. julija. To je povzročilo nemalo zmede tako pri organizatorjih kot obiskovalcih.

Zabeležili 50-odstotni upad obiska

»Zabeležili smo 50-odstotni upad obiska, pa ne zato, ker obiskovalci ne bi izpolnjevali PCT pogoja, pač pa zato, ker niso vedeli, da morejo predložiti dokazilo ali pa ga preprosto niso želeli predložiti. Negodovanje in zmerjanje so občutili predvsem naši zaposleni. Temu bi se lahko izognili, če bi bili s predlogom ukrepa predhodno seznanjeni, prav pa bi bilo tudi, da bi lahko pri pripravi tovrstnih predlogov, ki močno posegajo v naše poslovanje, tudi sodelovali,« opozarja Stipe Jerič, direktor mariborskega kina Maribox.

Kino dejavnost je bila sicer od začetka epidemije do danes, torej deset mesecev, popolnoma zaprta. Tako organizatorji kulturnih prireditev poudarjajo, da kino dejavnost ni odgovorna za širjenje okužb in za najslabšo epidemiološko sliko v Evropi. 

»Ne nasprotujemo ukrepom, tudi ne PCT pogojem, nasprotujemo pa izključevalnemu odnosu, valjenju krivde na nas za širjenje epidemije, ad hoc ukrepom brez pravne podlage in nejasni oziroma neobstoječi komunikaciji,« še dodaja Jerić. 

Ob vstopu morajo brez aplikacije preverjati občutljive podatke

Da novi ukrepi neustrezno komunicirani, brez možnosti za pripravo, povzročajo veliko zmedo, nejevoljo obiskovalcev in veliko gospodarsko škodo, ki bi se ji s sodelovanjem lahko izognili, menijo tudi številni drugi organizatorji prireditev.

»Za novi odlok smo izvedeli iz medijev, časa za pripravo pa dejansko ni bilo. Najprej smo želeli, da o tem obvestimo naše obiskovalce. Obvestila smo izobesili na vrata, na blagajne in novico objavili na spletne strani. Nato smo morali poskrbeti za dodatne zaposlene, ki bodo preverjali PCT pogoje. Aplikacija ta vikend še ni delovala, zato je bilo preverjanje še oteženo. Obiskovalci ne vedo, da si teh ukrepov nismo izmislili mi, kljub temu pa slabo voljo zlivajo nad nas,« pa poudarja Jana Plestenjak s kina Kolosej.

Podobno meni tudi Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

»Prireditelji dogodkov smo v nezavidljivem položaju, ko moramo od danes na jutri, brez dovolj natančnih navodil in aplikacije preverjati občutljive podatke naših obiskovalcev. Ne samo, da imamo pomisleke v zvezi z osebnimi podatki, ki smo jih prisiljeni preverjati, ampak nas skrbi tudi upad obiska, ker vemo, da vsi naši obiskovalci ne pristajajo na tovrstne pogoje in so tako vrata za mnoge zaprta,« poudarja Klančnik Kocutarjeva.

Ukrepi, ki ogrožajo javno življenje in zaposlitve

Da se je nemogoče v tako kratkem času pripraviti na tako veliko spremembo v stiku z občinstvom, ki je za razvoj filmske kulture bistvenega pomena, meni tudi Žiga Brdnik, programski selektor Letnega kina Minoriti.

»V novici se je omenjala aplikacijo, s katero naj bi preverjali izpolnjevanje pogojev, ki pa še zdaj ni usposobljena, kljub temu pa je ukrep obveljal. S tem smo prisiljeni nedopustno posegati v zasebnost vsakega posameznika, kot bi gledali skozi okno v posameznikovo kopalnico,« poudarja Brdnik.

Pri tem dodaja, da medtem ko sta kultura in umetnost, kot javno dobro znova potisnjeni v kot, pa so zasebni nakupovalni centri še vedno dostopni pod niti približno tako represivnimi ukrepi.

»Kar je absurd, ki ne ogroža le javnega življenja, ampak številne zaposlitve in preživetje mnogih že tako ogroženih prekarnih delavk in delavcev, od tega meseca niti več upravičenih do nadomestila zaradi izpada dohodka,« zaključuje Brdnik.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

UPRITE SE in to je to, preprosto NOBEN naj ne preverja tega sranje in je to to, kaj pa bojo, a bojo vsem 10,000-im napisali kazni hahahah...ANARHIJA JE REŠITEV.

Heh (nepreverjen)

Kavč upornik še vedno lapa.

In reply to by dd (nepreverjen)

Hugolina (nepreverjen)

Mene pa zanima s čim cepljeni in prebolevniki dokazujejo, da so zdravi. Vsi ostali to dokažejo z negativnum testom. Torej teotetično, ker vemo, da cepljenu prav tako lahko zbili, nad njim pa ni nobene kontrole se lahko bolan veselo sprehaja po prireditvah in ogroža vse ostale.

LuckyLuke (nepreverjen)

Samo stokanje in pretiravanje... V tujini so že v lanskem letu zahtevali osebne podatke v lokalih/prireditvah pa ni bilo nobenih težav in se tudi obiskovalci niso pritoževali in tudi organizatorji bi se že zdavnaj lahko pripravili na to. Sam nimam in do sedaj nisem imel nobenih težav, da sem pokazal potrdilo. Kaj pa vsi ki želijo in hodijo na Hrvaško, tudi "organizatorji."... Tam jih pa nič ne skrbi, da nekdo gleda v njegovo kopalnico.... Same neumnosti in tekmovanje kdo bo bolj kritiziral vse..... Malo poglejte kako je v tujini in nehajte stokati...

rockandroll (nepreverjen)

Navadne jokice, strahopetci , paranoiki itd.

In reply to by LuckyLuke (nepreverjen)

Ivan Brglez (nepreverjen)

Ja ne jih šmirglat. So tako ali tako protiustavni, nezakoniti in diskriminatorni. Ko jebe tako pravno državo.

Koncajte novin… (nepreverjen)

Ko bo prepozno se bo svet zbudil. Tudi, ko so židi nosili rumeno zvezdo, se tistim, ki to niso bili ni zdelo problematično. Svet se je zbudil in zločinci so bili kaznovani, ko je bilo narejene toliko groze. Le zakaj bi moral zdrav dokazovati, da je zdrav in zakaj bi se nekdo, ki lahko ravno tako širi okužbo mirno sprehajal naokoli, za vse pa bi krivili zdrave?? Tisti, ki ste srečni, da vas pregledujejo, nastavite še rit, morda vam bo trenutno odgovarjalo, a vedite, kadar se nekaj čudnega začne slej ali prej pridejo vsi na vrsto, tudi vi, ki sedaj vriskate, a žal kmalu ne bo več nikogar, ki bi se postavil za vas. Zato ustavimo te male ljudi, ki s svojim ravnanjem ves čas vpijejo, da so veliki in pomembni, dokler je še čas. Ne pustimo, da nas delijo in delajo iz nas medsebojne sovraznike. Ne imejmo za zgled nemčije in podobnih, ki so v zgodovini že dokazali napačno ravnanje in ta genocid nad ljudmi skušajo opravičiti že 80 let. Recimo ne razslojevanju, genocidu, apartheidu dokler je še čas. Pojdite na onkološki, v bolnico golnik, v druge bolnice s hudimi boleznimi,da boste videli kaj so strašne bolezni in se ne boste bali prehlada.

rockandroll (nepreverjen)

Vidite, ni problem v organizatorjih toliko, kot v balkanski kulturi naroda. Imeli bi naprednost Švedske, pa obnašanje Srbov, to ne gre skupaj . Če bi se ljudje držali določenih pravil bi že bili na koncu s korono, tako pa neki vanabi uporniki s svojim otročjim ravnanjem delajo škodo vsem državljanom . Odgovornost, to pomeni če ne izpolnjujem pogojev za to in to..( če nimam izpita za avto, ne bom vozil avta..) s etega in tega pač ne bom udeležil. Ampak 1 x Balkan, vedno balkan .

Haja (nepreverjen)

Ko je pa treba bon vnovčit, pa ni nobenega varovanja podatkov. Takrat pa lahko vsak kelnar gleda vašo osebno in še marsikaj drugega bi mu pokazali!

Starejše novice