Poročali smo o zgodbi psička Rona, katerega so prevzgojenega vrnili lastnikom, ki so ga učili agresivnosti. Inšpekcija ni ugotovila neskladnosti glede ravnanja z živaljo, prostovoljec Luka pa vztraja dalje.

Na socialnem omrežju Facebook je prejšnji teden zaokrožil zapis prostovoljca Luke Vrbančića, češ da so lastniki žival z verigo privezali med staro kramo, stroje in avtomobile, učili naj bi agresivnosti, prav tako ga po njegovih besedah niso socializirali oziroma spoznavali z zunanjim svetom. Ron je tako bil nevaren ljudem in okolici, zaradi ugriza je v registru bil zaznamovan kot nevaren pes. 

Po odvzemu so Rona v zavetišču prevzgojili, in kot piše Vrbančić, bi v pravih rokah lahko zdaj zaživel povsem uravnovešeno pasje življenje. Vendar je veterinarska inšpekcija odločila drugače in od lastnikov zahtevala zgolj izdelavo boksa, da bi tako zagotovili ustrezno varnost ljudi in okolice. Po dveh zamudah oziroma preseženem roku so lastniki boks postavili in Rona odpeljali domov, kjer pa bo verjetno znova izpostavljen škodljivemu okolju.

Inšpekcija ni ugotovila neskladnosti 

Po poročanju portala Pes moj prijatelj so iz Službe za odnose z javnostmi pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovorili, da v  opisanem primeru ne gre prvenstveno za postopek v zvezi z opustitvijo dolžnosti skrbnika živali glede dobrobiti živali, ampak za izvrševanje dolžnosti imetnika psa glede statusa nevarnega psa. 

»Lastnica po pravnomočnosti odločbe o dodelitvi statusa nevarnega psa ni zagotavljala predpisanih pogojev za varstvo nevarnega psa, v zvezi z ograjo, napisom, nagobčnikom, in povodcem, kot je to določeno v 12. členu Zakona o zaščiti živali. Sicer je  lastnica  lepo ravnala s psom, pes je bil v primernem rejnem stanju in je bil ponoči in občasno čez dan v hiši skupaj z družinskimi člani, vendar je bil čez dan zunaj prost ali privezan. V zvezi z neurejenostjo okolice hiše vodijo postopke drugi pristojni organi. Zaradi tega, ker zavezanka v roku 15 dni po odločbi inšpektorja ni uredila pesjaka in ute, je inšpektor odredil, kot je določeno v 42. členu Zakona o zaščiti živali, ki določa, da inšpektor odredi zavetišču namestitev in oskrbo psa, ki ogroža okolico, če skrbnik ne odvrne splošne nevarnosti. Ko je zavezanka izvršila odločbo in napravila pesjak in pasjo uto, ji je bil pes vrnjen iz zavetišča,« odgovarjajo z ministrstva.

Borba za Ronovo boljše življenje pa se je, kot kaže, šele začela. Luka se za Rona bori, ker lahko pri starih lastnikih znova postane agresiven in opozarja, da boks in ograja nista rešitev.

Na družbenem omrežju Facebook pa je Luka danes objavil nov zapis, v katerem navaja, da je v Ronovem boksu na domu čisto drugi pes. Pravi, da bo vztrajal do konca in da je ravno Ron postal simbol za nekaj več, za spremembe in je dokaz, da zmoremo, če želimo.

Njegov zapis objavljamo v celoti:

»KJE JE RON?

Rona včeraj in v četrtek ni bilo v boksu, v katerem je zdaj čisto drug pes. Sosedje pravijo, da je ta kuža tam prišel kak teden za tem, ko je Ron bil odvzet. Tudi njega se nekaj časa ni videlo, potem pa je bil viden, tako da sklepamo, da je z Ronom enako. Po njihovih besedah je tako bilo tudi v preteklosti z Ronom, da so ga videvali občasno. Predvidevamo, da ta kuža nima čipa, ni cepljen, niti prijavljen.

Inšpektorat je bil obveščen v četrtek, takoj, ko smo ugotovili, da Rona v boksu ni, podana je bila prijava za nadzor (pravzaprav tri prijave), ki pa še ni bil opravljen. Ko smo včeraj poklicali, zakaj nihče ni preveril, kaj se dogaja, so nam povedali, da naj pokličemo v ponedeljek. Kar nas ne preseneča, na žalost. O dogajanju je bila obveščena tudi ministrica Pivec, ki se je hitro odzvala, pisali smo pa tudi v kabinet predsednika Boruta Pahorja.

Dvorišče, kjer je Ron, je zakrito, tako, da ni možno videti notri s ceste. Upamo, oziroma verjamemo, da je z Ronom vse v redu. Drugače niti ne razmišljamo. V sredo je bil Ron še v boksu, v četrtek in včeraj je tam bila ekipa SZB, ki je samovoljno ponudila pomoč. Seveda ne sedimo križem rok in sami poskušamo ugotoviti, kaj se dogaja. Fantje in Simon, hvala za pomoč! Verjemite, da meni čakanje, ugibanje in drama okoli tega najtežje pada, bolj malo spim in tudi jem, ampak moči imam dovolj zaradi njega. Zato prosim, samo za pozitivne misli, brez sovražnih komentarjev ali tega, da pravico vzamemo v svoje roke.

Obljubim pa, da karkoli se zgodi, bo pravici na koncu zadoščeno. Celotna zadeva je zelo delikatna. Verjemite mi, da delamo s polno paro, da se Ron vrne. Od jutra do večera sem na telefonu, bil bi še več na terenu, da nisem v službi in v zavetišču, kjer imam še vedno druge pasje in mačje duše, ki me potrebujejo, in jaz njih, da napolnijo mojo. Ljudje, ki vedo, za kaj gre, mi svetujejo, kaj in kako, toliko vas pomaga, da sem brez besed (hvala tudi društvu Lajka). Tudi sam se neprestano sprašujem, če bi lahko kaj drugače storil, kot sem, ampak si nič ne očitam, saj sem in še vedno dajem vsak del sebe zanj. Izpostavil sem se in se spoprijel z zelo vročim kostanjem, resnično ni lahko, niti lepo, ampak Ron je vreden vsega tega.

Se opravičujem, če ne odgovorim vsem, ne preberem vseh komentarjev, resnično ne utegnem. Na čase se mi zdi, da vse to sanjam in da sem v nekem filmu.

Ron je že zdaj postal simbol za nekaj več, za spremembe in je dokaz, da zmoremo, če želimo!

Globoko v sebi verjamem, da je Ron v redu in želim si samo, da v teh trenutkih pošiljamo v njegovo smer samo ljubezen in svetlobo. Ne pustimo, da zadeva potihne, dokler se to z Ronom ne razreši. Bodimo kot voda, ki vztrajno prodira skozi najmanjše špranje, da uspe porušiti tudi največje jezove. Zdaj smo pritisnili tako močno, da več ni možnosti umika tistih, ki so odgovorni za Ronovo zgodbo. Z njihovimi odgovori in razlagami nismo zadovoljni! Čeprav na odločbe še čakamo, da vidimo, kako so sploh bile spisane, že vemo, kje so bile storjene napake. Ron ne sme ostati in ne bo ostal pozabljen!

Vsi, ki me sprašujete, kako lahko pomagate? Delite vse možne objave z Ronom, ki jih imam na zidu, zahtevajte, sprašujte, osveščajte, kaj se dogaja. Pišite na inšpektorat, ministrstvo in vsem, ki bi lahko pomagali na kakršenkoli način. Vsak glas pomaga. Vsi pravniki, ki imate izkušnje s podobnimi primeri ter menite, da bi lahko pomagali, dobrodošli. Hvala še enkrat vsem in verjemimo skupaj, da bomo kmalu videli, kako z Ronom spet sediva na najini klopci. To je vse, kar si želim. Ne vem, če sem si kdaj česa bolj želel.

Ronko, zdrži. Vem, da si v redu, moraš biti. Rad te imam toliko, da ni besed, ki bi to opisale. Hvala Slovenija, ganjen sem do dna duše za vso vašo podporo! Gremo naprej, ne smemo se ustaviti. Ronko in vsi ostali, ki trenutno doživljajo podobno usodo, nas potrebujejo! Gremo do konca! Ni poti nazaj! To več nisem samo jaz, ampak smo vsi skupaj. Tudi, da ne napišem več nič, imam občutek, da se vse to ne bi ustavilo. Je že predaleč, da bi bil samo moj boj. Za vse Ronkote: To je za vas, od nas ljudi, ki nam je mar, ljudi, ki se zavedamo, da si zaslužimo vas in da si zaslužite najboljše! Čas je za nove zakone! Čas je za spremembe! Dovolj je bilo skrivanja! Gremo, Slovenija, mi to zmoremo!«.

Ne damo Ronija, vrnite ga nazaj!

Ker je Luka prejel številno podporo, se je odločil, da ustvari peticijo, s katero skupaj s podporniki zahtevajo, da se odločba o vrnitvi nevarnega psa Ronija lastnikom s strani UVHVVR Novo mesto razveljavi in da se jim ga trajno odvzame brez možnosti pritožbe ter namesti izključno v zavetišče v Brežicah, kjer bo po desetih dneh v karanteni odšel v nov stalni dom. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice