Slika je simbolična.
Članice Evropske unije bodo imele 22 mesecev časa za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo.

Svet Evropske unije je pred časom dokončno odobril revizijo direktive o energetski učinkovitosti stavb, s ciljem zmanjšanja porabe energije in izpustov toplogrednih plinov v stavbnem sektorju. 

Nova pravila določajo, da bodo vse nove stavbe morale biti brezemisijske od leta 2030, medtem ko bodo tiste v javni lasti to zahtevano raven morale doseči že od leta 2028

Poleg tega so članice sprejele tudi direktivo o industrijskih izpustih.

Številni ukrepi za države članice 

Glede stanovanjskih stavb bodo morale članice sprejeti ukrepe za zmanjšanje povprečne porabe primarne energije za vsaj 16 odstotkov do leta 2030 in za najmanj od 20 do 22 odstotkov do leta 2035. 

Nova direktiva še določa, da bodo morale države članice do leta 2030 obnoviti najmanj 16 odstotkov, do leta 2033 pa najmanj 26 odstotkov energetsko najmanj učinkovitih nestanovanjskih stavb.

Poleg tega bodo države morale sprejeti ukrepe za razogljičenje ogrevalnih sistemov in postopno opuščanje fosilnih goriv pri ogrevanju in hlajenju, pri čemer je cilj, da bi do leta 2040 popolnoma opustili kotle na fosilna goriva. 

Nekatere stavbe so izjema

Novi predpisi vključujejo tudi kazni za kršitelje, ki bodo zasnovane glede na težo kršitve in bodo za največje prekrške znašale vsaj tri odstotke letnih prihodkov, ki jih podjetje ustvari v Evropski uniji.

Članice bodo imele 22 mesecev časa za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo. Izvzete iz direktive so kmetijske stavbe, stavbe kulturne dediščine in stavbe, ki so zaščitene zaradi posebnega arhitekturnega ali zgodovinskega pomena, ter začasne stavbe ter cerkve in bogoslužna mesta.

Poleg tega so bile potrjene tudi posodobljene smernice o zmanjšanju industrijskih izpustov, ki zdaj vključujejo tudi intenzivno kmetijsko rejo, kot so piščančje in prašičje farme, ter industrijsko izkopavanje rud, kot so železo, baker, zlato, nikelj in platina.

Komentarji (5)

Rtv (ni preverjeno)

Od dolgega časa eni kar blodijo.

pohorskisvizec

EU je v prostem padu , kot pernati!

orožnik (ni preverjeno)

Si zamislite, pohorcu, lastniku gozdov, bodo prepovedali pri novogradnji "raufank", nas lahko naši in evropski leveičarji še bolj potunkajo. Bomo zopet morali ustanoviti Šarhov bataljon....

Politik (ni preverjeno)

ha,ha jebi.....se .

xxxtinca (ni preverjeno)

pa se bo golobova slovenija šla neko zeleno oazico,ki je na svetovnem zemljevidu vidna le z povečevalnim steklom

Starejše novice