V Sloveniji v zadnjih letih beležimo rahel upad števila smrti zaradi samomora, še vedno pa smo nad evropskim povrečjem. Največ samomorov beležimo na vzhodu države.

»Skupaj« je vodilno geslo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki ga obeležujemo 10. septembra. Geslo predstavlja, da lahko pri preprečevanju samomora sodeluje vsakdo in da sta sodelovanje in povezovanje pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora. 

Vsakih 40 sekund se zgodi en samomor

Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi. To z drugimi besedami pomeni, da se en samomor zgodi vsakih 40 sekund. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji v letu 2019 zaradi samomora umrlo 394 oseb. 

V lanskem letu v Sloveniji 394 samomorov

Leta 2019 je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 18,86. To pomeni, da je za posledicami samomora v letu 2019 umrlo 394 oseb, in sicer 307 moških in 87 žensk. 

Samomorilni količnik v letu 2019 je malenkost višji v primerjavi z letom 2018, ko je bil samomorilni količnik najnižji v zadnjih nekaj desetletjih. Kljub temu samomorilni količnik v letu 2019 ostaja pod dolgoletnim povprečjem. Vzdržuje se trend upadanja, ki ga beležimo skozi več let.

Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala: »Porast, zabeležen v 2019 nam govori, da je preprečevanje samomora naloga, ki se ji je potrebno kontinuirano posvečati, in naloga, pri kateri morajo sodelovati vsi sektorji.«

Več samomorov beležimo pri starejših in pri moških

Podobno kot drugod po svetu tudi v Sloveniji samomorilni količnik narašča s starostjo in je najvišji v višjih starostnih skupinah. V najvišjih starostnih skupinah beležimo tudi drugačno, še višje razmerje med spoloma, saj moški v najvišjih starostnih skupinah pet ali večkrat pogosteje umirajo zaradi samomora.

V Sloveniji več samomorov beležimo v regijah na vzhodu

V Sloveniji lahko opazimo tudi zelo velike razlike v umrljivosti zaradi samomora med posameznimi regijami. Regije, ki so na vzhodu države, beležijo več samomorov v primerjavi z regijami, ki so na zahodu. 

Izjemi sta pomurska regija na vzhodu, kjer so v zadnjih letih zabeležili nižji samomorilni količnik od povprečja, in gorenjska regija na zahodu, kjer so v zadnjih letih zabeležili višji samomorilni količnik od povprečja.

Za pravočasno prepoznavo in ukrepanje je pomembno ozaveščanje

Za to, da bi pristopili k nekomu, ki je v duševni stiski, ni potrebno, da smo zdravniki, terapevti ali kliniki. Osnovne oblike pomoči in podpore lahko ponudi vsak izmed nas.

Vita Poštuvan z Inštituta in akademije za medije in Nacionalne predstavnice pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora je izpostavila projekt A (Se) štekaš?!?. Pri tem projektu aktivno delujejo na področju izobraževanja o duševnem zdravju in iskanju ustreznih virov pomoči pri mladostnikih. Izdan je tudi priročnih z naslovom Pogovor o samomoru: Praktični priročnik za pogovor o najtežjih življenjskih vprašanjih, ki je prosto dostopen na njihovi spletni strani. 

V mesecu oktobru bo na voljo tudi nova aplikacija, ki je namenjena posameznikom, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobo. Bogdan Dobnik iz OZARE pojasnjuje: »Tudi letos nadaljujemo z izvajanjem preventivnih aktivnosti, namenjenih preprečevanju samomora in prepoznavanju depresije. V mesecu oktobru bomo predstavili aplikacijo za mobilne telefone, namenjeno vsem, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobnostjo ter iščejo poti za izboljšanje svojega lastnega duševnega zdravja.«

S pomočjo aplikacije bodo lahko uporabniki opravili samo-oceno svojega duševnega stanja, pridobljeno oceno pa delili s svojimi zdravniki, kliničnimi psihologi in ostalimi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. »Aplikacija bo vsebovala več nasvetov in praktičnih vaj, ki jim bodo pomagali razumeti ozadje njihovih težav ter pripomogli k njihovem reševanju,« je še povedal Dobnik.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Cakajte najhujse sele pride proti decembru

Starejše novice