Sindikat delavcev migrantov Slovenije pozdravlja potezo Evropske komisije, ki je na Sodišče Evropske unije vložila tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov.

Republika Avstrija se je že leta 2019 odločila, da prilagodi prejemanje otroškega dodatka glede na življenjski standard države, v kateri otrok prebiva. V sindikatu so že takrat nameri ostro nasprotovali, obvestili so pristojne organe v Sloveniji, evropske poslance ter Evropsko komisijo, saj gre po njihovem mnenju za diskriminacijo.

Kaj to pomeni za slovenske delavce migrante? 

Mnogi državljani Evropske unije, ki delajo v Avstriji, tam plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, vendar so kljub temu deležni manj ugodnosti, ker njihovi otroci živijo v drugi državi. 

Glede na trenutno indeksacijo Avstrija izplača za otroke delavcev, ki živijo v Avstriji, 114 evrov. Za otroke, ki živijo v Sloveniji, pa izplačajo 90,06 evra. Nemški in skandinavski delavci prejmejo višji dodatek.

»Zakaj bi mi kot delavci v tujini plačevali za otroške dodatke recimo nemških ali skandinavskih otrok, ki zdaj po tem avstrijskem ukrepu prejmejo mnogo višje otroške dodatke,« je za STA povedal predsednik sindikata Mario Fekonja.

V sindikatu so prepričani, da bo tožba uspela

Fekonja je prepričan, da bo tožba na Sodišču EU uspešna, saj Avstrija na tem področju izvaja diskriminacijo: »Podoben primer so imeli v Avstriji že pred leti in je Evropska unija to blokirala. Tudi Nemčija je že poskušala s takšnim zakonom in je bil zavrnjen.«

Da gre za diskriminacijo opozarja tudi Evropska komisija, saj država članica ne more znižati dodatkov, samo ker oseba ali njeni družinski člani živijo zunaj te države članice. Glede na načelo enakopravne obravnave na področju socialne varnosti je treba osebe obravnavati enakopravno, ne glede na njihovo nacionalnost.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sploh se ne gre v (nepreverjen)

tujino delat ... samo mafijci ki se izogibajo davkom

Starejše novice