Foto: Mediaspeed
Gostja Marjana Dore v oddaji Dora - nedeljski pogovori je bila mlada umetnica Edita Čepin - Ditka, ki jo širša javnost pozna kot interpretatorko poezije Ferija Lainščka.

Edita Čepin - Ditka prihaja iz Koroške. Glasba ji je bila položena tako rekoč v zibko, saj je njen oče Gorazd Čepin zelo znan koroški glasbenik.

Že kot majhna deklica je imela možnost, da je lahko poslušala ogromno dobre glasbe.

Dobra glasba je tista, ki te ne pusti ravnodušnega

Po Ditkinem mnenju je dobra glasba tista, ki te ne pusti ravnodušnega, ki v tebi vzbudi neko čustvo:

»Kot dobro glasbo vidim tisto staro glasbo, kjer so se res … Recimo Beatli, Pink Floydi, potem iz tistega časa mogoče tudi še, ne vem, tudi Joe Cockerja smo poslušali, ko sem bila še majhna.

Skratka, glasba, ki se je res igrala, če tako rečem. Zdaj, meni osebno ta moderna glasba ne leži, ker se mi zdi, da je vedno manj inštrumentov. Recimo jaz pač vidim, interpretiram dobro glasbo kot glasbo z dušo.«

Velik pomen daje besedilom, ki morajo imeti neko težo in sporočilnost, tudi to je razlog, da uporablja uglasbitev poezije.

Svojo prvo pesem je napisala pri devetih letih

Kot majhna deklica je napisala svojo prvo pesem, besedilo in glasbo. Glasbe takrat še ni pisala z notami, ampak je napisala besedilo in pesem odpela očetu, ki je takrat v njej prepoznal potencial in je pesem aranžiral. Pesem je nosila naslov 'V deželi sanj'.

Ni rada hodila v šolo in je to želela izraziti preko besedila. V gimnazijskih letih je postala bolj pridna in je uspešno zaključila gimnazijo na Ravnah. V tistem času je veliko razmišljala o tem, kam jo bo peljala življenjska pot.

Izbirala je med študijem medicine in psihologije, na koncu se je odločila za študij delovne terapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

Glasbeniki možgane zelo dolgo ohranjajo sveže

Znanje, ki ga je pridobila med študijem, uporablja, ampak nepoklicno, ima pa sestrično s cerebralno paralizo, s katero redno izvaja terapije. Po študiju je še posebej naredila specializacijo za delo z otroki s cerebralno paralizo.

Možgani, če jim daješ prave ukaze, se znajo popraviti, če jih zanemariš, pa je obratno. Kot zanimivost je poudarila, da ravno instrumentalisti, glasbeniki zelo, zelo dolgo ohranjajo možgane sveže. 

»Ker ta, bom rekla koordinacija leva in desna roka, ali je to kitara, ali je to klavir, izjemno stimulira obe možganski polobli. Na ta način lahko pravzaprav vplivamo na možgane in jih ohranjamo sveže,« pojasni Ditka.

Svoje znanje ves čas nadgrajuje, tako je opravila tudi instruktorski tečaj za obrazno jogo, ki je v povezavi s tradicionalno kitajsko medicino in je tudi orodje, ki izjemno pripomore k stimulaciji možganov in žlez v glavi.

Mnogi, ki niso imeli Ferijeve knjige v rokah, zdaj poznajo njegove pesmi

Ena izmed prvih Ferijevih pesmi, s katero se je Ditka srečala in se jo je naučila na pamet, je bila pesem 'Ne bodi kot drugi'. Mama jo je izrezala iz ene revije in jo prilepila na hladilnik. Spodbudila je tudi moža Gorazda, naj jo uglasbi.

Po uglasbitvi pesmi so se prvič osebno srečali s Ferijem Lainščkom, s katerim so se ujeli v trenutku: »Tako, ko pač človeka začutiš ali pač ne. In mu smo se začutili.

Res se mi zdi, da smo takoj nekako videli, da imamo en podoben pogled na svet, da nas družijo enake vrednote in predvsem, da radi počnemo to, kar počnemo.«

Na začetku je Feri povabil Ditko na njegove literarne večere, kasneje pa so ti literarni večeri začeli preraščati v glasbeno-literarne koncerte, kjer je zdaj pravzaprav Feri tisti osrednji gost.

Kot velik uspeh štejejo, da jim je uspelo razprodati koncert v Slovenski filharmoniji, čeprav so Ditki bolj pri srcu manjši, intimni koncerti, kjer se lahko bolj poveže s publiko.

Lani izdala že četrti album z uglasbeno poezijo – Med nama je angel

Za svoj četrti album je izbrala poezijo šestih slovenskih pesnikov: Cirila Zlobca, Srečka Kosovela, Karla Destovnika Kajuha, Kajetana Koviča, Janeza Menarta in Ferija Lainščka.

Od Kajuha je izbrala pesem 'Naša pesem', ki je po njenih besedah še vedno aktualna, uporniška. Pritegnilo jo je, da se je preko svojih del boril za osnovne pravice, kot sta svoboda in ljubezen. Od Zlobca je izbrala čustveno pesem 'Čakam te'.

Skupaj je izdala sedem CD-jev, prvega še kot majhna deklica. Z albumom 'Ne bodi kot drugi' je doživela izjemen uspeh, saj so pred letom naredili četrti ponatis albuma.

Sodelovanje z legendarnim producentom Stuartom Eppsom

Ditka sodeluje na raznih skladateljskih tekmovanjih. Eno izmed takih tekmovanj je UK Singer Songwriting Contest, kjer glasbeniki dobijo konstruktivno oceno s strani podkovanih glasbenih kritikov.

»Med drugim je mojo izgovorjavo in interpretacijo v angleščini pohvalil Stuart Epps, s katerim  sem sodelovala v lanskem letu . Gre za legendarnega producenta, ki je sodeloval z imeni kot so Elton John, Led Zeppelin in Oasis«, pove Ditka.

Zmagala je tudi na festivalu v Bolgariji, kjer je nastopila z angleško pesmijo. Na festivalu je zapela tudi pesem 'Ne bodi kot drugi' in ljudje so bili zelo, zelo navdušeni, čeprav niso razumeli niti besede.

Ko ni v 'dobrem' stanju, ji najbolj pomaga, da piše

Ko Ditka izbira poezijo, ima ogromen nabor in izbira tematiko, ki je pozitivna, ki prinaša pozitiven pogled na življenje, poezijo o ljubezni.

Ko piše lastne tekste, so pa ti tudi pogosto izraz neke stiske, nekih čustvenih nemirov: »Ker takrat, ko nisem v dobrem stanju mi najbolj pomaga, da pišem. Ker mi je to en način, da se lahko sprostim in mogoče se v tem pogledu kar se tiče samih tematik mogoče razlikujejo.

Kar pa je skupno obojemu pa je to, da tudi ko pišem svoja besedila, pazim da so besedila kvalitetna in da imajo sporočilo in da imajo neko zgodbo. Ker angleški jezik je lahko včasih tudi samo rima na rimo in jaz pa tega nočem in hočem, da ima pač vsaka pesem za sabo eno zgodbo.«

Če želite izvedeti več o tem, kako dobro Ditka pozna Prekmurje, kam hodi na dopust, kako živi kot profesionalna glasbenica in kakšni so njeni načrti za prihodnost, vabljeni k ogledu celotnega pogovora.

Komentarji (2)

.joj. (ni preverjeno)

Piši svoje pesmi, feri naj poje svoje.

david miller (ni preverjeno)

Saikou emerges as a dedicated Android client exclusively designed for AniList users. It provides a seamless experience for downloading and streaming anime and manga, ensuring efficient access to your favorite content.

Starejše novice