Vir: družbena omrežja
Razmere v Celju se umirjajo, del evakuiranih se lahko vrne v domove.

Razmere v Celju, kjer je v petek z večjimi poplavami grozila narasla Savinja, se umirjajo. Vodostaj te reke se je glede na petkovo najvišjo raven zmanjšal za dobra dva metra, so sporočili s celjske občine.

Potem ko so v petek evakuirali okoli 4000 občanov, se prebivalci Otoka in Starega mestnega jedra že lahko vrnejo v svoje domove.

Prebivalci Špice in Lisc bodo o sproščanju ukrepov evakuacije obveščeni okrog 10. ure, so sporočili z Mestne občine Celje.

Za ob 11. uri je sklicana tudi novinarska konferenca v prostorih Poklicne gasilske enote Celje, na kateri bodo poleg poklicnih gasilcev sodelovali predstavniki tamkajšnje civilne zaščite, javnega podjetja Vodovod-kanalizacija in Mestne občine Celje.

Sicer pa celjske ekipe zaščite in reševanja že pregledujejo teren, med drugim mostove. Most proti Laškemu in Čopov most bodo predvidoma odprli v kratkem, pristojni pa voznike prosijo, da spoštujejo signalizacijo in navodila pristojnih služb.

Splavarski most za pešce ostaja zaprt, močno poškodovan je tudi viseči most nad Špico. Prav tako ostaja zaprt mestni park Celje. Do preklica velja tudi odredba o približevanju vodotokom, še naprej ostaja v veljavi ukrep prekuhavanja vode. Je pa, kot so zapisali na občini, podjetje Vodovod-kanalizacija poslalo vodo na analizo.

Ekipe javnih podjetij Zelenice in Vodovoda-kanalizacije ter gasilcev so že začele s čiščenjem območij, s katerih se je voda že umaknila.

Z občine vse občane, ki želijo pomagati, prosijo, da se jim oglasijo na elektronski naslov [email protected] oziroma se ob 13. uri zglasijo pred dvorano Zlatorog.

V prihodnjih dneh se lahko obrnejo tudi na humanitarne organizacije.

V petek popoldne so bili v Celju med drugim poplavljeni Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Prebivalce so evakuirali z območij Lisc, Špice, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul, namestitve pa zagotovili v Mladinskem centru Celje, Dvorani Zlatorog in za nepokretne osebe v Domu sv. Jožefa. Skupino otrok iz Hotela Faraon so sprejeli na Domu na Svetini v Občini Štore.

Na omenjenih območjih so v petek izklopili tudi elektriko in plin. Zaradi izrednih razmer je Mestna občina Celje na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila tudi klicni center za nujno pomoč na številki (03) 428 09 00.

Starejše novice