Slika je simbolična.
S 1. januarjem je v veljavo stopil nov zakon, ki slovenskim kmetom, gozdarjem in čebelarjem omogoča, da lahko odslej točijo cenejše gorivo oziroma 'kmetijski dizel'. Ta je posebej obarvan, zanj pa se že takoj plača nižja cena.

Kot smo poročali v mesecu oktobru, je odbor državnega zbora za finance predlagal novelo zakona o trošarinah, katere glavna novost je vpeljava cenejšega obarvanega goriva za kmete, gozdarje in čebelarje, ki bo nadomestilo dosedanji sistem povračila trošarin.

Glavni razlog za ta predlog je bil ta, da je želela vlada spremeniti sistem, po katerem lahko kmetje dobijo vrnjenih dobrih 70 odstotkov trošarin na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo.

Predlog je stopil v veljavo s 1. januarjem 2023.

Kmetje lahko točijo cenejše gorivo oziroma 'kmetijski dizel'

Od nedelje naprej lahko tako slovenski kmetje, gozdarji in čebelarji, ki uporabljajo vozila za delo oziroma za prevoz čebel, točijo cenejše gorivo oziroma tako imenovani 'kmetijski dizel'.

Gre za gorivo, ki je posebej obarvano olje oziroma kurilno olje, ki ga lahko kmetje na bencinskih črpalkah neposredno natočijo v svoj traktor ali vozilo namesto dizelskega goriva.

Za omenjeno gorivo pa se že takoj plača nižja cena, saj gre za 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom.

Kdo je upravičen do tega goriva?

Kot je navedeno v noveli zakona o trošarinah, veljajo za to gorivo za kmetijstvo oziroma 'kmetijski dizel' ista pravila glede dajatev in oblikovanja maloprodajne cene, kot veljajo za kurilno olje.

Kako pa lahko torej kmetje pridejo do tega goriva?

Na bencinskih servisih, ki so s 1. januarjem začeli omogočati 'kmetijski dizel' - teh je po oceni ministrstva za finance okoli 200 -, ali ob naročilu na dom se morajo kmetje, gozdarji ali čebelarji identificirati, trgovec pa nato pri finančni upravi preveri, ali so do tega goriva res upravičeni.

Poleg tega ta sistem velja zgolj za tiste nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili.

V kolikor imajo kmetje izpolnjene vse pogoje za nakup kmetijskega obarvanega goriva, omejitev za nakup ni.

Kmetje lahko sicer na spletni strani E-davki tudi preverijo, če so upravičeni do dizelskega goriva za kmetijstvo. Tam se med drugim najde tudi posebna QR koda, katero se lahko natisne in se jo nato pokaže na bencinskem servisu, kar bo dovolj za identifikacijo in nakup goriva.

Dovolj je tudi, če kmetje pokažejo osebno izkaznico in davčno številko, delavec pa jih nato poišče v bazi.

Kateri bencinski servisi omogočajo 'kmetijski dizel'?

Veriga bencinskih servisov OMV je pred dnevi že objavila seznam, kjer lahko kmetje natočijo gorivo za kmetijstvo. 

V Podravju lahko tako na primer kmetje točijo 'kmetijski dizel' na bencinskem servisu OMV v Spodnjem Dupleku, Ormožu, na becinskem servisu Stojnci in na dveh mariborskih servisih, in sicer na Bohovi in Ptujski. 

Seznam ostalih bencinskih servisov najdete tukaj

Z novim letom je strankam tudi na večjem številu Petrolovih prodajnih mestih na voljo gorivo za kmetijsko mehanizacijo.

 

Komentarji (1)

Neviden (ni preverjeno)

Za kozlat'KOZLAT'najboljša pa je cvetka o čebelarjih ,ki panj pripelje oziroma ga prestavi dvakrat.pa še nekaj'nafta je popolnoma ista kot kurilec sploh bo pa zdaj kmalu kurilec boljš kot disel z tretjih držav.Zdaj boste videli ,ko več ne bo Putinove nafte kako bodo avti crkavali'sploh ta novi.

Starejše novice