Vlada Republike Slovenije se je danes sestala na 81. redni seji, na kateri se je znova seznanila z epidemiološko sliko Slovenije. Novih sproščanj tako v tem tednu ni sprejela, prav tako ni odpoklicala epidemije.

Vlada se tedensko seznani s strokovnim mnenjem strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni novega koronavirusa. 

Na podlagi zadnje ocene se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov.

Z odlokom tako do 20. junija 2021 podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

  • odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov;
  • odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji;
  • odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2;
  • odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji;
  • odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije;
  • odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji;
  • odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2;
  • odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vsebina odlokov ostaja nespremenjena, le za sedem dni se podaljšuje veljavnost ukrepov, ki jih vsebujejo.

Vlada je na današnji seji z novelo odloka podaljšala tudi veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji.

Poleg podaljšanja veljavnosti odloka novela znova dovoljuje strežbo in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev.

Iz rdečega seznama črtanih več držav

Z odlokom o spremembah in dopolnitvi odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19 je vlada tudi določila, da je za letalski promet znotraj Evropske unije in schengenskega območja prestop meje mogoč tudi izven treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet (Ljubljana - letališče Jožeta Pučnika, Maribor – letališče Edvarda Rusjana in Portorož).

Poleg tega je več držav črtanih z rdečega seznama, med njimi tudi Nemčija, Češka, Slovaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice