Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Cepljenje po Evropi po večini dobro napreduje, pri tem pa Slovenija ne sledi najboljšim državam in nekoliko zaostaja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavila epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik, je bilo po svetu od začetka epidemije do 24. septembra letos potrjenih 230 milijonov okužb z novim koronavirusom, 4,7 milijona ljudi s covidom-19 je umrlo

A je po predvidevanjih strokovnjakov smrti še več, je povedala epidemiologinja. V tem obdobju so po svetu uporabili 5,8 milijarde doz cepiva proti covidu-19.

Slovenija in Litva izstopali kot zaskrbljujoči državi  

Za celotno Evropo je bilo v 37. tednu, to je od 13. do 19. septembra, stanje določeno kot nizko zaskrbljujoče glede na ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, a sta pri tem kot zelo zaskrbljujoči državi izstopali Slovenija in Litva. 

Hkrati se je v obravnavanem obdobju Slovenija glede na napovedi uvrščala med države z naraščajočimi trendi glede novih primerov, glede sprejemov v bolnišnice in na intenzivno terapijo ter tudi glede smrti.

Glede cepljenja proti covidu-19 pa je Irena Grmek Košnik povedala, da je Zahodna Evropa boljša in ima torej večjo precepljenost prebivalstva kot Vzhodna Evropa, sicer pa cepljenje po Evropi po njenih besedah po večini dobro napreduje, pri tem pa Slovenija ne sledi najboljšim državam in nekoliko zaostaja.

Covid-19 bo verjetno postal sezonska bolezen

Je pa epidemiologinja današnjo novinarsko konferenco zaključila optimistično. 

Dejala je, da bo v prihodnje verjetno covid-19 postal sezonska bolezen, kot je gripa, in da če ne bo nekih izrednih sprememb, sama ocenjuje, da bomo kmalu iz te pandemije. 

Še naprej pa moramo, tako epidemiologinja, v tej zadnji fazi temeljito upoštevati ukrepe in se cepiti, slednje predvsem zato, da ostanemo zdravi in da ne ogrožamo drugih ter da zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema.

Starejše novice