Foto: Bobo
Dele Slovenije je ponoči obiskala zima. Vremenoslovci pojasnjujejo, da tako izrazite spremembe vremena na začetku pomladi niso nič neobičajnega. Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Večji del države je v soboto zvečer zajelo napovedano neurje z obilnim deževjem in močnim vetrom, iz nekaterih krajev so poročali tudi o sodri in toči. Dele Slovenije je pobelil sneg. 

»Po burnem prehodu hladne fronte, ki je bolj spominjal na poletne mesece, je ponoči dele Slovenije obiskala še zima,« so zapisali na Facebook profilu Meteoinfo Slovenija

V zasneženo jutro so se zbudili marsikje na Notranjskem, Kočevskem, Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju ter ponekod v Zasavju. Sneg je pobelil tudi višje ležeče alpske doline. 

Po nižinah je zapadlo do pet, nekoliko višje pa lokalno tudi več kot 15 centimetrov snega.

Foto: Bobo
Foto: Bobo

Vremenoslovci pri portalu Meteoinfo Slovenija pojasnjujejo, da tako izrazite spremembe vremena na začetku pomladi niso nič neobičajnega in se dogajajo skoraj vsako leto. 

»Nad polarnimi predeli je namreč še veliko mrzlega zraka, ki se lahko spusti nad naše kraje. Tako lahko zima tudi ob koncu marca in v aprilu še pošteno zamahne z repom,« so zapisali. 

A kot pravijo, bo sneženje kmalu povsod ponehalo: »V prihodnjih dneh se k nam postopno vrača toplejše vreme. V drugi polovici tedna bodo temperature marsikje spet presegle 20 stopinj Celzija.«

Kakšni so obeti?  

Danes čez dan bo sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastajali kopasti oblaki, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. 

Nastala bo kakšna ploha, lahko tudi nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, v Zgornjesavski dolini okoli 7 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

Jutri bo sončno. Jutro bo hladno in po nekaterih nižinah megleno. Možna bo slana. Sredi dneva se bo razvijala kopasta oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo v mraziščih in alpskih dolinah okoli -5, drugod od -3 do 3, najvišje dnevne od 12 do 17, v Zgornjesavski dolini okoli stopinj Celzija.

V noči na torek se bo od zahoda začelo oblačiti. Čez dan bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in proti večeru bo na zahodu in ponekod na jugu začelo deževati.

V sredo se bodo padavine postopno razširile nad vso Slovenijo.

Vir: ARSO

Starejše novice