Društvo za e-mobilnost Slovenija je danes preverjalo možnost prevoziti najdaljši avtocestni odsek v Sloveniji od Lendave do Kopra brez polnjenja. Oba električna avtomobila sta razdaljo uspešno premagala.

Društvo za e-mobilnost Slovenija je danes izvedlo vožnjo električnih vozil od Lendave do Kopra, katere namen je bil brez polnjenja prevoziti najdaljši cestni odsek v Sloveniji. 

Člana društva sta se z električnima avtomobiloma na pot podala ob 10. uri, in sicer s ploščadi lendavskega razglednega stolpa Vinarium.

Prvo tretjino poti sta voznika opravila na različnih cestah. Prvi je vozil po avtocesti, drugi po stari cesti mimo Maribora, pri čemer sta vmesno primerjavo porabe opravila v Tepanjah.

»Razlika je kar občutna. Recimo 10 ali 15 odstotkov je tukaj bolj ekonomična vožnja, ampak časovno je pa daljša,« je povedal Marjan Božič, eden izmed voznikov iz Društva za e-mobilnost Slovenije, ki se je del poti peljal po stari cesti.

Brez polnjenja sta na končni cilj brez težav prispela oba. Ob tem jima na koncu poti preostalo še za približno 50 kilometrov dometa.

V Kopru je v avtomobilu Ignaca Završnika ostalo tri odstotke energije, v vozilu Božiča pa 13 odstotkov.

Oba današnja preizkuševalca sicer tudi v vsakdanjem življenju stavita na e-mobilnost, čeprav so vozila na električni pogon občutno dražja.

»Morda se ne izplača na prvi rok, se pravi s samo investicijo, na dolgi rok se pa definitivno izplača. Zniža ceno samega energenta in pa seveda zniža ceno samega vzdrževanja,« ugotavlja Završnik, predsednik Društva za e-mobilnost Slovenije, ki kljub občutno dražjim vozilom na električni pogon prisega na emobilnost.

Strošek energije za 300 kilometrov vožnje od Lendave do Kopra namreč znaša manj kot 7 evrov. 

Starejše novice