Maribor je postalo četrto slovensko mesto s sistemom souporabe ali »car sharing« električnih avtomobilov.

Pa jo je dočakal tudi Maribor. Souporabo električnih vozil že nekaj časa poznajo v Ljubljani in Murski Soboti, od včeraj v Kranju, od danes pa končno tudi v štajerski prestolnici. Danes je na Grajskem trgu potekala uradna prestavitev sistema Avant2Go souporabe električnih avtomobilov v Mariboru.

Na današnjem dogodku so bili predstavljeni doseženi mejniki v pilotnem letu projekta, načrti za Maribor ter vroči poletni paketi za nove člane. Možno se je bilo tudi peljati z izbranimi vozili iz Avant2Go flote.

Slovenija v samem vrhu, cilj mobilna samozadostnost

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

»Naša vizija je, da bi Slovenija postala samozadostna tudi na področju mobilnosti, to pa pomeni tudi uporabo električnih vozil, ki so hkrati bolj prijazna okolju. Ob tem delitvena ekonomija prinaša ogromne prihranke, saj je dejstvo, da Slovenci v avtomobilu preživimo v povprečju le pol ure na dan,« je povedal Čer.

S souporabo več sto evrov mesečnega prihranka

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Promocijska cena registracije

Da lahko uporabljate »car sharing« sistem morate najprej opraviti izobraževanje in se registrirati. Redna cena registracije in izobraževanja je sicer 59 evrov, v Mariboru pa ob uvedbi sistema souporabe vozil veljajo posebne promocijske cene. Namesto 59, boste tako lahko postali »car sharing« uporabnik za samo 29 evrov. V to ceno je vključeno tudi kasko zavarovanje z odbitno franšizo v višini 300 evrov. Ceno uporabe avtomobilov pa v osnovnem paketu plačujete po porabi. V ponudbi so tudi še drugi paketi, ki vključujejo tudi dobroimetje. 

Konec leta pričakujejo že 200 električnih avtomobilov

Vodja projekta Matej Čer je napovedal, da bo že v tem mesecu v Mariboru na voljo do 20 vozil, v celotni Sloveniji pa 100 električnih avtomobilov, namenjenih za souporabo. Do konca leta pa nameravajo število povečati za dvakrat toliko. Posledično se povečuje število lokacij za najem avtomobila in parkiranja.

Druga mesta »car sharing« odlično sprejela

Glede na to, da se je danes Maribor vključil v sistem souporabe električnih vozil, lahko avtomobil najamemo v Mariboru in ga na primer vrnemo v Ljubljani, ker so vsi avtomobili del iste aplikacije. V letu 2018 je načrtovanih že obljubljenih 500 električnih vozil. Free floating pomeni, da bi uporabnik lahko avto po najemu pustil kjerkoli in ne le na uradnih lokacijah sistema. To je prvi »car sharing« na svetu, ki pokriva vse ravni. Število uporabnikov je vedno lažje in sistem je v Ljubljani in Murski Soboti že utečen, uporabniki pa zadovoljni.

Izposodili si boste lahko vsa pomembnejša kompaktna električna vozila

Že iz Ljubljane in Murske Sobote poznana vozila - BMW i3, Renault ZOE in Smart Electric Drive - bodo opremljena z najzmogljivejšimi baterijami, ki jih ponujajo njihovi proizvajalci, prek slovenskih uvoznikov tudi partnerji projekta Avant2Go. Poleg navedenih vozil bo odslej v Mariboru del voznega parka Avant2Go tudi električni Volkswagen e-Golf. Najnovejši model tega vozila, ki je tradicionalno izredno priljubljeno med slovenskimi vozniki, zmore z enim polnjenjem prevoziti tudi do 300 brezemisijskih kilometrov. BMW i3 - kot najbolj prestižen in poskočen predstavnik kompaktnih električnih vozil - in Renault ZOE – kot najbolj priljubljen električni avto v Evropi v zadnjih dveh letih - sta medtem že nepogrešljiva člana za uporabnice in uporabnike sistema Avant2Go.

Starejše novice