Slika je simbolična.
V zadnjih dneh so goljufi ponovno na delu, tokrat preko mobilnih telefonov.

V zadnjih dneh smo v uredništvo Sobotainfo prejeli več informacij o telefonskih klicih, ki jih naši bralci prejemajo iz tujine.

Cilj klicateljev je zgolj finančna korist

Kot opozarjajo na Facebookovi strani Varni na internetu, s klici iz tujih, neznanih in celo slovenskih telefonskih številk skušajo prevaranti uresničiti enega izmed dveh najpogostejših scenarijev:

  • predstavijo se kot Microsoftova tehnična pomoč in vas želijo prepričati, da jim omogočite dostop do računalnika,
  • prepričujejo vas, da ustvarite račun v eni od kriptomenjalnic, kjer naj bi imeli določeni znesek v kriptovaluti.

V obeh primerih pa je njihov cilj finančna korist, torej podatki vaše kreditne kartice ali dostop do spletne strani.

Tovrstne prevare v Sloveniji že od leta 2013

Ta vrsta prevare ni nekaj novega. V Slovenijo so goljufi prvič klicali leta 2013, od takrat dalje pa so te goljufije stalnica in se pojavljajo in izginjajo v nekajmesečnih valovih.

Klici največkrat prihajajo iz tujine, predvsem iz mednarodne predpone +44 (Velika Britanija). Lahko se prikaže tudi slovenska telefonska številka, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene, opozarjajo Varni na internetu.

Kako prepoznati poskus prevare?

Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, gre zagotovo za prevaro.

Predstavnik Microsofta od vas nikoli ne bo zahteval številke kreditne kartice ali celo dostopa do spletne banke

To morate storiti, če vas ogoljufajo

Varni na internetu opozarjajo, da če ste bili žrtev goljufije, morate to nujno prijaviti na policiji.

V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.

Če ste goljufom dovolili dostop do računalnika, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, priporočajo, da naredite varnostno kopijo datotek in operacijski sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.

Starejše novice