Slika je simbolična (Foto: Bobo).
V Inštitutu 8. marec zahtevajo, naj bodo vsi postopki, vezani na reproduktivne pravice, kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V Inštitutu 8. marec so ugotovili, da morajo trenutno vse osebe, ki ne plačujejo tudi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, opravljanje splava in oploditev z biomedicinsko pomočjo doplačati, so povedali v izjavi za medije.

V inštitutu pogojevanje ustavnih pravic z ekonomsko situacijo posameznikov in posameznic ocenjujejo kot problematično. Zato so poslali dopis skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), naj spremeni sklep o določitvi odstotkov vrednosti zdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju.

V njem naj storitve v zvezi z ugotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti, umetno oploditvijo, sterilizacijo ter umetno prekinitvijo nosečnosti določi kot 100-odstotno krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, trenutno se namreč krije 80-odstotno.

Vladi pa bodo poslali poziv, naj »k temu poda soglasje in v okviru zdravstvene reforme ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje na način, da bodo imeli vsi prebivalci in vse prebivalke dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev brez doplačil in dodatnih zavarovanj«, je povedala predstavnica inštituta Mojca Lukan.

Inštitut 8. marec: Gre za kršenje ustavne pravice

Predstavniki so v izjavi za medije poudarili, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok zapisana v ustavi.

»A osebe, ki dopolnilnega zavarovanja ne plačujejo, pristanejo v situaciji, kjer je za njih del postopka plačljiv,« je povedala direktorica inštituta Nika Kovač. Opozorila je, da so to največkrat revni, prekarci, samozaposleni, študentje in osebe, ki so izgubile socialno pomoč.

Menijo, da je vsem, ki morajo plačati za postopke, vezane na reproduktivne pravice, kršena ustavna pravica. Košarica storitev, kot so ugotavljanje in zmanjševanje plodnosti, umetna oploditev in sterilizacija, pa mora biti dostopna za vse.

Komentarji (0)

Starejše novice