Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik republike je vročil priznanje jabolko navdiha moški vokalni skupini Fantje z vasi. Priznanje so prejeli za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti, ki so ju ponesli v sleherni dom za starejše v Sloveniji.

Skupina petih pevcev izpod Boča skrbi, da ljudska pesem ne gre v pozabo. Z nostalgičnimi in veselimi ljudskimi pesmimi so v treh letih razveselili stanovalce vseh 125 slovenskih domov za starejše občane. 

Njihovo dobro delo je prepoznal tudi predsednik Borut Pahor, ki jim je v Predsedniški palači podelil jabolka navdiha. Te podeljuje junakom človečnosti in upanja.

Kot so zapisali v opredelitvi nagrade, so Fantje z vasi prejeli nagrado za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti, ki so ju ponesli v sleherni dom za starejše v Sloveniji. 

S petjem vzbujajo ljubezen do življenja

Vokalno skupino sestavljajo Janez Mraz, Franc Turnšek, Slavko Živičnjak, Toni Korez in Tone Plevčak, ki prihajajo iz vasi Kostrivnica pod Bočem. Od nekdaj jih spremlja ljubezen do petja in zato so v letu 2019 ustanovili vokalno skupino Fantje z vasi. 

Svoje glasbeno udejstvovanje so posvetili starim ljudskim pesmim in posebnemu načinu njihovega petja. Odkar so prvič skupaj nastopili ob 100. rojstnem dnevu sokrajanke, razveseljujejo ljudi, pot pa jih vodi po vsej Sloveniji. 

Fantje z vasi so nastali, da bi s petjem ljudem vzbujali veselje do življenja. Skrbno so izbrali pesmi, ki pri zrelejšem občinstvu prebudijo dragocene spomine, pri mlajšem pa ponos na ljudsko izročilo in modrost. Svoje nastope žlahtnijo s šaljivimi pripovedmi. 

Foto: Nebojša Tejić/STA

Posebno pozornost namenjajo starostnikom, ki jih bodrijo v težkih časih 

Posebno pozornost namenjajo starostnikom, saj bi jim radi pokazali, da je sleherni izmed njih pomemben. Pri tem jih ni ustavil niti koronavirus. V težkih časih so obiskovali starostnike, jih bodrili in jim pokazali, da niso sami. 

V treh letih, odkar so skupaj, so prevozili 11.200 kilometrov, obiskali vseh 125 domov za starejše v Sloveniji in zapeli približno 5000 ljudem. 

»Številnim je njihov nastop orosil oko in jim segel do srca – nekateri so skupaj s Fanti zapeli in proslavili življenje. To preprosto razdajanje dobrote izkazuje njihovo srce, veliko kakor Slovenija,« je v opredelitvi nagrade zapisal predsednik države.

Ob tem dodaja, da fantje z vasi niso običajni ljudski pevci: »Postali so glasniki prostovoljstva in nesebičnosti, prinašalci dobre volje.« 

Nagrado jabolko navdiha so si prislužili, ker s srčnim prepletom glasbe in ljubeznivosti nudijo navdih, ki ga kot skupnost in posamezniki zelo potrebujemo. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Enim milijone, "klovnom", za kar vas imajo ti isti, ki vas nagrajujejo, pa jabolka navdiha in en prisrčen komolček, saj se virus širi kljub cepivu ... majko moja mila, kaj bi pička naredila, da bi se iz neprepoznavnosti prebila ...

Starejše novice