Slika je simbolična.
Zveza potrošnikov Slovenije je preverila, kakšna je kakovost polnozrnatih toastov in toastov s semeni. Je bolje izbrati kruh ali toast? Njihove ugotovitve vas bodo presenetile.

Pogosto kruh v prehrani zamenjamo za toast, saj je prednost toasta ta, da ima daljši rok uporabe. 

Toast je bolj priročen in z njim zavržemo tudi manj hrane. Zveza potrošnikov Slovenije je pri analizi ugotavljala vsebovanost prehranskih vlaknin in vsebovanost soli.

Kruh ali toast?

Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da je klasičen kruh bolj trajnostna izbira, saj je toast pakiran v plastični vrečki. 

Nekateri toasti vsebujejo tudi konzervanse, ki jih v kruhu ne najdemo, zato Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da za obrok naj bo kruh naša prednostna izbira. Kljub razlikam med kruhom in toastom, je priporočjivo, da izberemo izdelek z večjo vsebovanostjo polnozrnate moke.

Toast s semeni vsebuje manj polnozrnate moke

S pregledom vseh označb na embalaži se je izkazalo, da izdelki s semeni presenetljivo vsebujejo manj polnozrnate moke kot polnozrnati.

Večji vnos prehranskih vlaknin

Visoka vsebovanost prehranskih vlaknin pomeni, da mora izdelek vsebovati vsaj šest gramov na 100 gramov prehranskih vlaknin. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pri laboratorijskih meritvah ugotovili, da pri kar petih od šestih polnozrnatih izdelkov je bila navedena večja vsebovanost prehranskih vlaknin, vendar so to potrdili le pri dveh.

Različne cene pri toastih s semeni

Proizvajalec večine toastov s semeni je isto podjetje. Pri toastih s semeni ti vsebujejo sončnična in lanena semena, označena na embalaži v količini 3,4 odstotka

Z eno rezino toasta zaužijemo le 0,85 grama semen. Vrednost semen v tako majhnih količinah je skoraj nepomembna.

Velika vsebovanost soli v pekovskih izdelkih

Priporočen vnos soli za odraslega človeka je do pet gramov na dan. S testom polnozrnatih toastov Zveze potrošnikov Slovenije je pokazala, da se je med letoma 2016 in 2024 povprečna vsebovanost soli zmanjšala za 0,23 grama

Danes to v povprečju znaša 1,1 grama na 100 gramov toasta.

Starejše novice