Prošnje, ki jih v zadnjem času prejemajo na Nadškofijski karitas Maribor, po besedah predsednika te organizacije Branka Mačka kažejo na prisoten strah med ljudmi, kako bodo poravnali vse svoje položnice, če se bodo napovedane podražitve uresničile.

Potrebe po pomoči na širšem mariborskem področju so se že zdaj zvišale za več odstotkov. 

»V pogovoru z ljudmi v stiski je tudi zaznati nemoč in prepoznavanje, da niso sposobni slediti hitrim spremembam. Povedo, da se v elektronskem urejanju določenih uradnih zadev enostavno ne znajdejo. Manjka jim osebni stik s človekom, ki bi jim povedal, da so vse uredili prav,« poudarja Branko Maček.

Trenutno se najpogosteje srečujejo s prošnjami za kurjavo in topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom.

Opažajo tudi dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, po pomoč pa se oglašajo tudi tisti, ki že dolgo niso bili pri Karitas.

»V letošnjem letu opažamo v mreži Karitas na širšem mariborskem področju med sedem in deset odstotkov novih gospodinjstev oziroma prosilcev. Poleg potrebe po materialni pomoči zaznavamo zelo veliko psihosocialno stisko. Zato skušamo nuditi pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih razgovorov tudi preko dežurne telefonske številke,« je še povedal Maček.

Po pomoč se obrača vse več mladih

Samo v okviru programa sprejemno informacijske in svetovalne pisarne Nadškofijske karitas Maribor so letos obravnavali že 3308 prošenj ljudi v stiski in do sedaj vključili v pomoč 2503 osebe.

Izdali so 2569 prehranskih in higienskih paketov, 611 peketov z oblačili ter drugimi humanitarnimi artikli. Rešenih je bilo 421 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine.

V mreži župnijskih karitas so razdelili tri dobave hrane iz operativnega programa evropske unije za materialno pomoč najbolj ogroženim, kar obsega 340 ton. Ta ukrep po besedah Mačka doseže po sodelavcih in prostovoljcih karitas več kot 16.000 socialno najbolj ogroženih oseb na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem področju. Zgolj program Donirana hrana dnevno doseže in omogoča preživetje do 230 osebam.

V programu Ljudska kuhinja Betlehem je bilo letos vključenih 88 oseb in razdeljenih 13.130 toplih obrokov hrane.

»V zadnjem času opažamo večje število mlajših oseb, v večini samskih moških, nekateri so tudi brezdomni, ki prosijo za navedeno pomoč,« je povedal Maček.

V vseh programih Nadškofijske karitas Maribor zaznavajo, da se je stiska pri mnogih še poglobila. V treh nastanitvenih enotah imajo v oskrbi 33 uporabnikov in zaenkrat še niso imeli primerov okužbe s covidom-19.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realn0st (nepreverjen)

Dejstvo je, da je narod lacen.

Franc s Piramide

Arsenovič se ni izkazal, kot kakšen sposoben župan. Še več. Ljudem je podražil položnice, življenje v mestu je postalo drago. Za nameček pa za svoje neumnosti izgublja tudi podporo med občani.

Starejše novice