Slika je simbolična.
Med 20. in 28. novembrom obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ob tem so tudi v državnem zboru potrdili zakon o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg.

Slovenija se je akciji za zmanjševanje odpadkov pridružila že leta 2015. V to se vsako leto pridruži tudi podjetje Saubermacher & Komunala.

Njihov namen je predvsem svetovati uporabnikom, kako se izogniti nastajanju nepotrebnim odpadkov in zmanjšati njihovo količino.

V zadnjih letih se okoljevarstveniki zavzemajo predvsem za zmanjševanje onesnaževanja okolja s plastiko. To negativno vpliva na živali, rastline, naravo in ljudi. Ob tem je podjetje Saubermacher & Komunala pripravilo nasvete za zmanjšanje količine odpadkov. 

Kako lahko zmanjšamo količino odpadkov?

Kot prvo lahko pijemo vodo iz pipe ali iz steklenice za večkratno uporabo in s tem zmanjšamo porabo plastenk. Če že kupimo vodo v plastenki, jo uporabljajmo čim dlje, na primer za zalivanje rož.

Ob tem je potrebno tudi načrtovati nakupe. Pred odhodom v trgovino je smiselno preveriti, katera živila sploh potrebujemo.

Z nakupovalnim seznamom tako zmanjšamo količino odpadne hrane, hkrati pa se izognemo nakupu stvari, ki jih ne potrebujemo. 

Kaj je še pomembno?

Pomembno je tudi, da uporabljamo vrečke za večkratno uporabo, kupimo rabljene izdelke, hkrati pa podarimo tiste, ki jih ne potrebujemo več.

Na splošno se izogibajmo plastični embalaži in izdelkom za enkratno uporabo. Izdelke z daljšim rokom trajanja lahko kupimo v večji embalaži. 

Sami pa lahko veliko prispevamo tudi k porabi papirja. Na poštne nabiralnike namreč lahko nalepimo oznako, da ne želimo reklam. Te si lahko ogledamo tudi v digitalni obliki.

»Vse to so majhne navade, ki pa čez daljši čas pomembno prispevajo k manjši količini proizvedenih odpadkov in tako varujejo okolje, hkrati pa s temi navadami tudi prihranimo denar,« pravijo na Saubermacher & Komunala. 

Državni zbor prepovedal plastične proizvode za enkratno uporabo

Ker se v Sloveniji zavedamo onesnaževanja s plastiko so v državnem zboru včeraj sprejeli zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg.

Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in posledično pozitivno vplivati na zdravje ljudi.

V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, Slovenija prepoveduje dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena.

Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena, pa poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice