Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z organi v sestavi je po aferi s sulfitom v mesnih pripravkih napovedal kazenske ovadbe zoper vodstvo uprave za varno hrano.

»Ker nas ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece,« so poudarili v sporočilu za javnost, ki so ga danes poslali iz Sindikata državnih organov Slovenije in dodali: »Prav tako pa so kršili zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki zavezuje ob takih primerih nevarnosti in nedovoljenih praks takojšnje obveščanje javnosti.« 

Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vodi Janez Posedi.

Po pojasnilih sindikata ministrstva, tudi inšpektorjev za varno hrano in varstvo rastlin, lahko z dokumentom dokažejo, da so bili inšpektorji za varno hrano o tem obveščeni šele 12. septembra preko navodil direktorice inšpekcije Andreje Bizjak, »čeprav so vsebnost prepovedanega aditiva, alergena, kolegi veterinarji odkrili na osnovi prijave in vzorčenja že v začetku junija«.

V začetku oktobra je do medijev prišla novica, da je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov, potem ko je junija prisotnost aditiva iz te skupine ugotovila v petih vzorcih mesnih pripravkov v mesnicah trgovskih verig.

Zaradi poznega obveščanja javnosti o ugotovljenem nedovoljenem aditivu v mesnih pripravkih se je sicer ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Aleksandra Pivec odločila za uvedbo notranjega nadzora v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Z (ne)delovanjem uprave pa so očitno nezadovoljni tudi inšpektorji, poroča STA. »Neustrezno vodenje, neprimerni odnosi vodstva do nas inšpektorjev, delovni spori in mobing nad 'neposlušnimi' inšpektorji, ki so opozarjali na nevarnosti in nepravilnosti, so vodili tako daleč, da smo 25. marca 2019 pozvali Janeza Posedija, da uredi organizacijsko in vodstveno strukturo v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kot je to vedno obljubljal,« piše v sporočilu sindikata.

Kot so pojasnili, so ta poziv v vednost poslali tudi ministrici Pivec, ki da je »spoznala, da so težave in nevarnosti v takem načinu delovanja uprave, kar so dokazale tudi zadnje afere«.

»Sodu je izbilo dno tudi ravnanje veterinarskega vodstva ob aferi s spornimi kebabi, ko inšpektorji o varni hrani nismo vedeli nič in so veterinarski kolegi samo vzorčili kebabe, namesto da bi na osnovi pomanjkljive dokumentacije izločali te nevarne serije kebaba iz prometa, kot so to storili naši kolegi na Hrvaškem že mesec dni prej,« so navedli.

Sindikat je ob tem spomnil na reorganizacijo iz leta 2013, ko je Veterinarsko upravo Republike Slovenije vodila Vida Čadonič Špelič. Takrat so vezali organiziranost in delovanje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, naslednico Vursa, na »togo in hierarhično strukturo takratnega Vursa«.

Sindikat takrat reorganizaciji ni nasprotoval, saj ni ogrožala delovnih mest inšpektorjev, pa tudi Čadonič Špeličeva naj bi jim, kot so navedli, obljubila, da se bo to s časom uredilo v prid strokovnosti in učinkovitosti ter pretoka informacij.

Ko je leta 2015 v upravo kot nov generalni direktor prišel Posedi, sicer veterinar, je po navedbah sindikata spet obljubljal, da se bo organizacija uprave spremenila in se bodo stroke v svojem delovanju in pristojnostih izenačile.

»Do danes se ni naredilo nič, pa je preteklo od takrat skoraj pravljičnih sedem let. Tako smo stroke, ki so v Evropi in svetu priznane kot pomembne pri zagotavljanju varne hrane, postale drugorazredne. Veterinarska stroka je vodila in strokovno ocenjevala agronomsko, živilsko, zdravstveno, kemijsko, mikrobiološko, farmacevtsko, fitofarmacevtsko ter ostale v prehranski verigi, pomembne stroke,« so poudarili.

Sindikat je ob tem izpostavil, da je upravni del uprave, na katerega so bile takrat prenesene prehranske politike, v podrejenem položaju napram inšpekcijskemu. Poleg tega se sistem vodenja uprave zgleduje po prejšnjem Vursu in je po oceni sindikata »zastarel, počasen in pretog, da bi zagotavljal hitro in učinkovito odzivanje ter pretok informacij na področju zagotavljanja varne hrane«.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sploh ne mesa (nepreverjen)

Sadje in zelenjava za zdravo prehrano

Starejše novice