Foto: Bobo
Če se bo trenutni trend naraščanja števila okužb nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo do 2000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na dan, je danes napovedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Konec septembra se pričakuje, da bo med 120 in 150 zasedenih intenzivnih postelj s covidnimi bolniki. Vrh epidemije se pričakuje sredi oktobra.

Bomo vrh vala dosegli sredi oktobra?

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na vladni novinarski konferenci navedel, da reprodukcijsko število trenutno znaša 1,28, kar pomeni, da  »ni kaj lepega za napovedati v tem trenutku«. Upa, da se bo krivulja epidemije vendarle umirila. Po najbolj optimistični verziji bi lahko vrh tega vala epidemije dosegli sredi oktobra.

Število okužb narašča tudi med osebami, starejšimi od 65 let, ki so najbolj občutljivi za prebolevanje covida-19. Pred dvema dnevoma so med to populacijo potrdili 112 okužb, hospitalizacija med starejšimi od 65 let je bistveno pogostejša in se približuje 20 odstotkom.

Število hospitalizacij se povečuje

Število hospitalizacij covidnih bolnikov se povečuje in po besedah Kreka ni pričakovati, da bi se umirjalo, saj bi se moralo najprej zniževati število okuženih, šele 14 dni za tem se bo to poznalo tudi v bolnišnicah. Po podatkih ministra za zdravje Janeza Poklukarja trenutno v bolnišnicah zdravijo 348 covidnih bolnikov, od tega 86 na intenzivnih oddelkih.

Meja vzdržnosti zdravstva je pri 160 zasedenih intenzivnih posteljah s covidnimi bolniki, po Krekovih ocenah bo takrat, ko jih bo več, situacija krizna.

»Bolj bomo precepljeni, bolje bo«

V četrtek so v državi cepili 19.160 prebivalcev, kar je po besedah Kreka zelo dober uspeh. Zadovoljni so tudi, da so doslej uspeli precepiti milijon prebivalcev, kar se doslej v Sloveniji še ni zgodilo.

Trenutno je v državi na zalogi skupaj 718.600 cepiv proti covidu-19. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Težava je v tem, da v preteklih tednih niso prejemali rednih dobav tega cepiva, a s prihodnjim tednom pričakujejo redne dobave po 21.600 odmerkov na teden.

Cepljenje tako ostaja med ključnimi ukrepi za obvladovanje epidemije. »Bolj bomo precepljeni, bolje bo. Če se bomo potrudili, se bomo lahko odprli čez mesec ali dva,« je napovedal.

Med ključnim ukrepi je tudi iskanje okuženih, njihovih stikov, odrejanje karanten, spoštovanje preventivnih ukrepov in pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani).

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Zagotovo so te dnevne številke napihjene za 50%! Visoke številke nekaterim ustrezajo za razne covid dodatke...

?? (nepreverjen)

krek bi si moral naj prej omisliti ločevalno dieto preden pametuje.

Maligan (nepreverjen)

Bolj bomo precepljeni, bolje bodo polne bolnice in več bodo doktorji zaslužili .

Starejše novice