Foto: Jure Banfi
Z Vlade Republike Slovenije so sporočili sveže podatke o trendu obolelosti s koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji so včeraj, 22. januarja, opravili 11.950 testiranj na koronavirus in potrdili 1506 novih okužb, gre za 12,6-odstotni delež.

Opravljenih je bilo 4405 PCR testov, od katerih je bilo 1167 pozitivnih, delež pozitivnih pa je bil pri tem 26,5-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 7545 hitrih antigenskih testov, od katerih je bilo pozitivnih 339, gre za 4,5-odstotni delež pozitivnih testov.

Skupno število vseh doslej potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji zdaj znaša 158.693.

Za primerjavo. Dan prej je bilo odkritih 1439 okužb ob 11.149 testiranj opravljenih testih, šlo je za 12,9-odstotni delež.

Iz bolnišnic odpustili 90 bolnikov

Včeraj je umrlo 20 oseb, okuženih s koronavirusom. Skupno število vseh smrtnih žrtev je 3329. 

V slovenskih bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1129 pacientov, okuženih s koronavirusom. Od tega je bilo 192 pacientov na intenzivni negi.

Iz bolnišnic so odpustili 90 bolnikov, ki so preboleli okužbo s koronavirusom.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Mi pa gremo v šolo ... preberite tole spodaj ... tega v SLO ni zaslediti ...
Slovenci uočili komplikacije kod djece s koronom

Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili 50-ak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.

Najčešće među njima su multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C), te upala malih krvnih žila povezanih s covid 19 (vaskulitis/vaskulopatija), naveo je u izjavi za medije Tadej Avčin, šef odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Takve pojave kod djece pedijatri su počeli uočavati tek u epidemiji koronavirusa, a pojavile su se do sada kod 48 djece koja su liječena na toj klinici.

Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja, bilo da se radilo o simptomatskim ili asimptomatskim slučajevima zaraze.

Multisistemski upalni sindrom nastaje uslijed prekomjernog imunološkog odgovora, a djeca su prije dolaska u bolnicu bila zdrava i nisu imala kroničnih bolesti, izjavio je Avčin, dodavši da su se kod onih koji su imali asimptomatsku zarazu komplikacije pojavile kasnije nego kod onih s izraženim simptomima Covida-19.

Multiorganski upalni sindrom trenutno je najčešća imunološki posredovana (neinfektivna) upalna bolest kod djece u Sloveniji, a pedijatri trenutno nemaju podatke o dugotrajnom tijeku i mogućnosti recidiva.

Hospitalizacija traje oko 14 dana, a kod svih pacijeneta do sada se uspjelo postići smanjenje upalnog procesa.
No, dugoročne posljedice, posebno na srce, moći će se procijeniti šest mjeseci nakon pojave bolesti, objasnio je Avčin.
Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto.
Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti  je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama. To je upala malih krvnih žila, a ta je bolest povezana i s covid 19. "Najčešći su kožni osipi,  a rjeđe komplikacije drugih organskih sustava", objašnjava Avčin.

beter (nepreverjen)

seveda je vse to originalno bilo objavljeno v slo časopisju
ampak če bereš samo balkanske portale potem pač tega ne moreš zaslediti

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice