Vesna Kestin Petrič iz Direktorata za javno zdravje je na vladni novinarski konferenci predstavila protokol testiranja za učitelje. Testiranje zaposlenih, učiteljev in profesorjev, ki bodo v neposrednem stiku z učenci in študenti je ključen ukrep, meni

Testiranje učiteljev in profesorjev bo potekalo periodično, enkrat na teden, saj se lahko le tako do neke mere zagotovi zdravje učiteljev in profesorjev, so izpostavili na današnji vladni novinarski konferenci.

Pri tem je Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, poudarila, da je to le en od načinov zajezitve okužbe.

Tako morajo skrbeti tudi za higieno rok in kašlja, redno zračenje prostorov, nenehna nošnja mask, razkuževanje in učitelji morajo ob najmanjšem znaku okužbe ostati doma. 

Množično testiranje učiteljev se začne v ponedeljek

S ponedeljkom se začne množično testiranje učiteljev in profesorjev, ki bodo v neposrednem stiku s šolarji in študenti. 

Tisti učitelji, ki bodo imeli negativen test, bodo lahko s poukom začeli v torek, je pojasnila.

Učitelji, ki bodo imeli test na koronavirus pozitiven, morajo nemudoma domov, v izolacijo in kontaktirati svojega osebnega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila. 

Testiranja potekajo v dogovoru s šolo in zdravstvenimi domovi

Koordinatorji testiranj so zdravstveni domovi, zato testiranje poteka v dogovoru med šolo in zdravstvenim domom. 

V dogovoru je tudi navedeno, kje bo samo testiranje potekalo. Testiranja lahko potekajo v šolah, v zdravstvenih domovih ali na tretji, primerni lokaciji. To je stvar dogovora med šolo in koordinatorjem zdravstvenim domom. 

Nekatere šole so na težje dostopnih območjih, zato bodo na pomoč pri testiranju priskočile tudi mobilne enote, pomagajo pa lahko tudi koncesionarji, če jih pozove zdravstveni dom. 

Testiranje mora potekati brez gneče

Šole in zdravstveni domovi se bodo dogovorili glede sistema prihodov na testiranje, saj gneče ne smejo nastajati. Ravno zaradi dogovarjanja so o navodilih že obveščeni ravnatelji, enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstveni domovi in tudi občine. 

Profesorji višjih šol bodo testirani s pomočjo mobilnih enot povsod, kjer so univerzitetni programi. Ti bodo o lokaciji testiranja obveščeni s strani dotičnega ministrstva. 

Kaj pa učitelji, ki se ne želijo testirati?

V okrožnici, ki so jo prejele šole piše, da je testiranje za učitelje prostovoljno. Na včerajšnji vladni konferenci je ministrica za šolstvo Simona Kustec poudarila, da je testiranje obvezno. 

Dilemo je razjasnila Kerstin Petričeva, ki pravi, da medicinski postopek ne more biti obvezen, če tega ne določa zakon. 

Pravilo pa je, da tisti učitelj, ki se ne bo testiral, ne bo v živo izvajal pouka. 

Bo testiranje otrok naslednji korak?

Trenutno o testiranju otrok potekajo razprave po celotni Evropi, Petričeva dodaja, da so nekatere države to že uvedle. Slovenija bo s testiranjem otrok zaenkrat počakala, da se pokažejo posledice testiranja otrok drugod. 

Vendar je Petričeva dodala, da »je zelo možno, da bo to naslednji korak«.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)

Totalna diktatura in izsiljevanje, marš pvm!!

Rival (nepreverjen)

Testiranje pa ni ravno bav bav. Ti boš od strahu zbolel.

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Mene ni ničesar strah, še najmanj pa tebe pa tega izmišljenega sranja. Ti pa lahko hodiš vsak dan se testirat pa cepit, namesto mene.

In reply to by Rival (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Kaj zdaj učitelji se boste pustili jebat.!

dd (nepreverjen)

Samo preko zlomljenje lobanje boste našim 9 letnim otrokom po "naključnem dnevnem žrebu za testiranje" karkoli tišali v nos brez izrecne PISNE privolitve staršev, tisti ki bi to storil brez kakšnega soglasja, naj si bo to ravnatelj, učiteljica, medicinska sestra, informator/varnostnik ali kdorkoli pač, bo imel HUDE posledice naslednji dan...zdaj pa se odločite če boste poslušne ovčke in ubogali vlado in pač nosili resne posledice razjarjenih staršev, ali pa boste šolniki končno udarili po mizi in rekli "dovolj je bilo tega natega, pretiravanja za to malo močnejšo gripo in TERORIZIRANJA OTROK KI IMAJO ŽE SEDAJ PSIHIČNE POSLEDICE, al pa nas gre 30,000 na ulice in zažgemo parlament"...ovčke.

Rival (nepreverjen)

Ne bluzi pa ostani še naprej doma v bunkerju. Ti boš komu grozil sirota.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

pridi in vzemi mojemu otroku boleč in nepotreben bris brez pisne privolitve, si boš lahko rezerviral plac na dobravi, govno zarukano.

In reply to by Rival (nepreverjen)

RK (nepreverjen)

Dvomimo da si ti sposoben imeti svojega otroka. Tudi škoda bi bila da se širi takšna čudna rasa.

In reply to by dd (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Bravo+++++++++++++++

In reply to by dd (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Zakaj tega spodaj ne najdem v nobenem slovenskem mediju?

"Slovenci uočili komplikacije kod djece s koronom

Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili 50-ak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.

Najčešće među njima su multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C), te upala malih krvnih žila povezanih s covid 19 (vaskulitis/vaskulopatija), naveo je u izjavi za medije Tadej Avčin, šef odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Takve pojave kod djece pedijatri su počeli uočavati tek u epidemiji koronavirusa, a pojavile su se do sada kod 48 djece koja su liječena na toj klinici.

Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja, bilo da se radilo o simptomatskim ili asimptomatskim slučajevima zaraze.

Multisistemski upalni sindrom nastaje uslijed prekomjernog imunološkog odgovora, a djeca su prije dolaska u bolnicu bila zdrava i nisu imala kroničnih bolesti, izjavio je Avčin, dodavši da su se kod onih koji su imali asimptomatsku zarazu komplikacije pojavile kasnije nego kod onih s izraženim simptomima Covida-19.

Multiorganski upalni sindrom trenutno je najčešća imunološki posredovana (neinfektivna) upalna bolest kod djece u Sloveniji, a pedijatri trenutno nemaju podatke o dugotrajnom tijeku i mogućnosti recidiva.

Hospitalizacija traje oko 14 dana, a kod svih pacijeneta do sada se uspjelo postići smanjenje upalnog procesa.
No, dugoročne posljedice, posebno na srce, moći će se procijeniti šest mjeseci nakon pojave bolesti, objasnio je Avčin.
Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto.
Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti  je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama. To je upala malih krvnih žila, a ta je bolest povezana i s covid 19. "Najčešći su kožni osipi,  a rjeđe komplikacije drugih organskih sustava", objašnjava Avčin."

dd (nepreverjen)

ZATO KER JE STROGA CENZURA S STRANI WHO-JA, EVROPSKE UNIJE IN POSLEDIČNO VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE PISANJA O ČEMERKOLI KAR LAHKO NEGATIVNO VPLIVA NA CEPIVO, PIŠEJO LAHKO SAMO ČLANKE O TEM KAKO JE "CEPIVO" VARNO IIN JE EDINA REŠITEV TO DA SE ČIPIRAMO, SAJ TUDI O NASILNIH PROTESTIH VEČ KOT 15,000 LJUDI NA NIZOZEMSKEM IN V AVSTRIJI MINULI VIKEND NISO SMELI PISAT

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Če pa eni še po enem letu epidemije ne zmorejo dojet, da je ta virus resna kuga?! Nebi vsega zapirali, če bi to bila navadna gripica. Ja moraš pa to dojet!

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

hahahah beeeeee, idi pa stoj v vrsto, kuga je med nami ja vsi bomo pomrli, 2 milijona smrti v 12 mesecih globalno ahahaha, to je ŠPUKEC V MORJE, tako za informacijo – španska gripa, PRAVA KUGA MODERNEGA ČASA, je zahtevala več kot 50 milijnov smrti v dobrem letu, po nekateri izračunih celo do 100 milijnov, če si se okužil pa si imel 60% možnosti za smrt, pri tej vaši covid gripi pa je smrtnost pri zdravem človeku pod 70 let manj kot 0,1%....BEEE.

In reply to by SLO (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

DAJ BOG da pride spet španska gripa oz. njej podoben virus, in boste videli kaj je to "resna kuga", in si boste ŽELELI da bi imeli spet zgolj ta smešen covid prehlad med nami, ki pri 98% okuženih ne povzroči čisto ničesar, razen da parkrat zakašljajo.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Ni pogojev da mi testirate otroke z temi ponarejenimi in nezanesljivimi testi.Da mi bo prehlad pokazal za covid in bili vsi spet doma.budale ene.tisto palčko delavcu zabijem v rit ,samo da se mi ga dotakne.

UKC (nepreverjen)

Uporniki le od kod vam toliko negativne energije_

dd (nepreverjen)

eni pač nismo rojeni za to, da bomo od rojstva do smrti poslušne ovčice in poskusni zajčki za elito, tako kot ti in tebi podobni opranci, ki verjamete VSEMU, kar vam vlada in FOP TV servirata, ubogi mikro-ljudje.

In reply to by UKC (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice