Za Slovenko leta 2017 je bila izbrana ustanoviteljica zavoda 13 Petra Greiner. Mariborčanka je po mnenju organizatorjev spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti in sprejemanju otrok s posebnimi potrebami.

Slovenko leto so izbrali bralci revije Jana, prireditve pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi čestital Mariborčanki. Petra Greiner je bila izbrana v konkurenci desetih žensk, ki so prav tako navdušile s svojim delom in vrednotami.

»Res sem presenečena, da sem bila izbrana, ker so vse ženske izjemne. Zahvala gre mojemu možu in hodečima hčerkama. Hvala otroški norosti. Tako je vsem lažje. Zaradi otroške norosti sem veliko bolj vesela. Hvala tudi mojima staršema, ker sta mi dala gen moči in neustrašnosti. Hvala staršem našega zavoda. Smo zelo posebni, drugačni. Imamo tudi veliko črnega humorja, da zdržimo. Ja, naša življenja niso običajna. Imamo skrbi, imamo drugačne napore. Ampak neustavljivo voljo in ljubezen,« je ob razglasitvi povedala nova Slovenka leta.

V izboru tudi Darja Črnko

V akciji Slovenka leta so bile še direktorica Zavoda Slovenija Transplant Danica Avsec, dolgoletna šefinja protokola RS Ksenija Benedetti, večkrat odlikovana policistka Mirela Čorić, mati in vodja ekipe smučarke Ilke Štuhec Darja Črnko, glasbenica, šansonjerka in interpretka, ki je z znamenitim Cafe teatrom šansonu v Sloveniji zgradila dom Vita Mavrič.

Med kandidatkami za naslov je bila tudi prvakinja SNG Drama pesnica in prejemnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo Saša Pavček, režiserka in scenaristka Hanna A. W. Slak, ravnateljica vzgojnega zavoda Planina za otroke in mladostnike Leonida Zalokar in raziskovalka Janja Zupan, ki je z mednarodno skupino raziskovalcev na Inštitutu za medicinska raziskovanja Univerze v Aberdeenu dve leti proučevala matične celice in odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne same obnavljati hrustanec.

Preberite še

Starejše novice