Slika je simbolična.
»Tvoja izbira, tvoja izguba«, se je odzvala Zveza potrošnikov Slovenije na model, ki ga je pred kratkim uvedla družba Meta.

Družba Meta, ki zajema družbeni omrežji Facebook in Instagram, je letos novembra uvedla nov uporabniški model. Ta se je pojavil kot odziv na dodatno regulacijo, ki jo je sprejela Evropska unija

Evropska unija z dodatno zakonodajo želi svoje prebivalce obvarovati pred poslovnimi praksami podjetja, preko katerih osebne podatke svojih uporabnikov uporabljajo v namene oglaševanja. Posebej sporni so predvsem personalizirani oglasi.

Model, ki ga je uvedla Meta, ponuja uporabniku dve možnosti. Za uporabo družbenih omrežij lahko plača, ali pa v zameno za uporabo storitev privoli v zbiranje in obdelovanje svojih osebnih podatkov. Na to novost smo že opozorili v začetku novembra.

Na model Mete se je odzvala tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Označujejo jo kot nepošteno izbiro, ki na več načinov krši zakonodajo Evropske unije in menijo, da jo je treba ustaviti.

Evropske potrošniške organizacije vlagajo pritožbo

V odgovor na sporno ravnanje krovna Evropska potrošniška organizacija BEUC in njenih osemnajst članic, vključno z Zvezo potrošnikov Slovenije, vlagajo pritožbo pri mreži organov za varstvo potrošnikov zaradi Metinih nepoštenih poslovnih praks. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

»Izbira, ki jo tehnološki velikan trenutno ponuja potrošnikom, je nepravična in nezakonita – milijoni evropskih uporabnikov Facebooka in Instagrama si zaslužijo veliko več kot to,« je ob tem povedala Ursula Pachl, namestnica generalnega direktorja Evropske potrošniške organizacije.

Vodja pravne službe na Zvezi potrošnikov Slovenije Petra Lovišček pa je ob tem še dodala, da Meta uporablja nepoštene, zavajajoče in agresivne prakse.

»Meta krši potrošniško zakonodajo Evropske unije z uporabo nepoštenih, zavajajočih in agresivnih praks, vključno z delnim blokiranjem potrošnikov pri uporabi storitev, da bi jih prisilila k hitri odločitvi, in z zagotavljanjem zavajajočih in nepopolnih informacij v postopku.« 

Po njenem mnenju je treba ukrepati zdaj in tehnološkega velikana prisiliti v prenehanje prakse. Pristop podjetja vzbuja tudi pomisleke glede splošne uredbe o varstvu podatkov.

Izpostavili so vrsto težav v zvezi z zakonodajo o varstvu potrošnikov

Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije Meta z vztrajnostjo in ustvarjanjem občutka nujnosti potrošnike potiska k izbiri, ki je morda ne želijo sprejeti.

Ob tem mnogi potrošniki zmotno pričakujejo, da s plačilom naročnine, kot je predstavljena, izberejo zasebnosti prijazno možnost z manj sledenja in profiliranja. Poudarjajo tudi, da Meta potrošnikom zagotavlja zavajajoče in nepopolne informacije, ki jim ne omogočajo ozaveščene izbire.

»Glede na tržno moč Metinih storitev Facebooka in Instagrama v Evropski unije ter glede na zelo močne družbene učinke družbenih medijev (saj je večina prijateljev in znancev na Facebooku in Instagramu), potrošniki nimajo prave izbire, ker bi, če bi zapustili storitve, izgubili vse tovrstne stike in interakcije, vzpostavljene v preteklih letih,« so opisali problematiko na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kritizirajo tudi previsoko naročnino za storitev brez oglasov, ki potrošnike odvrača od te izbire. 

Zato pravijo, da v resnici nimajo prave izbire.

Starejše novice