Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom so podali Tomaž Gantar, minister za zdravje, Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Jelko Kacin, vladni govorec.

Na tiskovni konferenci sta bili prisotni tudi mladi zdravnici, ki sta se sprva obregnili ob izpostavljenost in ranljivost starejših, pri katerih je upoštevanje zaščitnih ukrepov še toliko bolj pomembno. Pravita, da gre za ranljivo skupino, ki zahteva solidarnost vseh nas, s čimer znova poudarjata pomen sprejetih ukrepov.

In sicer gre v prvi meri za tri preproste ukrepe:

  • Ostanimo doma, tudi doma se skušajmo držati narazen vsaj meter in pol
  • Umivajmo si roke, uporabljajmo toplo vodo in milo, lahko tudi alkoholno razkužilo, pri čemer uporaba rokavic ni potrebna
  • Pravilno nošenje zaščitnih mask

Pri tem mladi zdravnici poudarjajta, da naj doma izdelane maske ne prinašajo občutka varnosti, saj so te zadnja rešitev, v primeru, če nimamo na voljo kirurških mask. Prav tako dodajata, da je maske dobro nositi tudi v trgovinah, saj smo lahko prav vsi asimptomatski prenašalci, kar pomeni, da se znaki okužbe še ne vidijo navzven. Poleg tega kapljice okužbe ostanejo v zraku še štiri ure, na izdelkih pa še dlje. »Če vsi nosimo maske, ščitimo eden drugega in smo zato skupaj močnejši,« povesta mladi zdravnici.

Zadovoljivo delovanje doma starejših Šmarje pri Jelšah

Zaradi številnih okužb v domu Šmarje pri Jelšah, tudi po včerajšnjem primeru smrti, sta ga danes obiskala Tomaž Gantar, minister za zdravje in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj sta se želela prepričati, kakšno je stanje v omenjenem domu.

Tako Gantar kot tudi Cigler Kralj sta zadovoljna s stanjem, ki vlada v domu starejših Šmarje pri Jelšah. Trenutno je v domu 32 okuženih oskrbovancev, po njunih besedah pa lahko v bodoče pričakujemo, da bo kateri izmed oskrbovancev resno zbolel. Prav zaradi tega in drugih podobnih primerov bodo po regijah oblikovali ekipe, ki bodo določile, kdaj je potrebna hospitalizacija.

Na koncu sta se še oba, Gantar in Cigler Kralj, zahvalila vsem zdravstvenim delavcem, tudi prostovoljcem, ki se trenutno borijo proti zajezitvi koronavirusa. Za vse, ki bi si želeli postati prostovoljci, pa pravita, da se naj zglasijo pri lokalnem štabu civilne zaščite.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice