Vinogradniki so pred nakupom polnilne linije vino stekleničili ročno, kar jim je vzelo precej časa, slabša pa je bila tudi kakovost.

Vinogradniki iz Haloz so letošnjo jesen prvič zares preizkusili delovanje nove mobilne polnilne linije za vino, ki jo je Vinogradniška zadruga Haloze kupila pred letom dni. Gre za pomembno pridobitev za tamkajšnje vinarje, saj nova polnilna linija omogoča dosti hitrejše in kvalitetnejše stekleničenje vina. Ker je nameščena na tovorno vozilo, se lahko pripelje naravnost do vinskih kleti, kjer je shranjeno vino. 

Dnevno lahko napolnijo 7.000 steklenic

Mobilna polnilna linija je tehnološko dovršena ter deluje popolnoma avtomatizirano. V eni uri lahko tako ustekleniči do 2.000 steklenic vina, kar je izjemna številka. Opravilo, ki je prej vinarjem vzelo več dni, je sedaj s pomočjo polnilne linije končano v nekaj urah. 

»Prej smo v enem dnevu napolnili tam do 500 steklenic, danes pa jih bomo napolnili 7.000,« ob našem obisku pove vinogradnik Ivan Kramer.

Za vinogradništov Kramer je nova polnilna linija velika pridobitev, saj jihm prihrani kar nekaj dni dela. Hkrati je tako napolnjeno vino kvalitetnejše, saj gre skozi večstopenjsko filtracijo, steklenice so pred polnjenjem sterilizirane ter napolnjene s plinom, ki preprečuje, da bi v steklenici bil prisoten kisik. Naprava steklenice tudi sama zamaši, nanje nalepi nalepke, zloži v kartone, zveže s trakovi in naloži na palete. Vinogradniki lahko pri tem izbirajo med več različnimi vrstami steklenic in tipi zamaškov.

Že v prvem letu presegli zadane cilje

Mobilno polnilno linijo so konec leta 2018 kupili v Franciji. Kljub temu, da so polnilnico kupili šele ob koncu leta ter da je polnjenje možno le pri temperaturah nad ničlo, so že konec lanskega leta uspeli ustekleničiti 30.000 steklenic, za prvo leto pa so si zadali cilj ustekleničiti 200.000 steklenic haloškega vina. Vinogradnik Aleksander Zavec, ki je prevzel upravljanje polnilnice, s ponosom pojasni, da so v prvem letu že presegli to zadano mejo, saj so ustekleničili že 215.000 steklenic vina. 

Razmišljajo o skupni blagovni znamki

Člani Vinogradniške zadruge Haloze navdušenja nad novo pridobitvijo ne skrivajo, a hkrati že snujejo načrte za prihodnost. Razmišljajo namreč o tem, da bi se združili pod skupno blagovno znamko, s katero bi lažje nastopali na širšem tržišču.

Sami si je zagotovo ne bi mogli privoščiti

Vrednost investicije v mobilno polnilno linijo za vino je znašala dobrih 300 tisočakov. Od tega so skoraj 200 tisočakov sredstev uspeli pridobiti iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostali znesek so zagotovili sami. Vinarjem nova pridobitev predstavlja nepredstavljivo vrednost, a si je sami zagotovo ne bi mogli privoščiti.
 

»Kot sam je nemogoče, da si privoščim tako polnilnico. Super je, da se je to zgodilo nam vinogradnikom v Halozah,« pojasni Ivan Kramer.

Sredstva za nakup polnilne linije je prispevalo 20 vinarjev. Ti imajo sedaj tudi prednost pri uporabi polnilne linije, a je ta proti nekoliko višjemu plačilu na voljo tudi zunanjim odjemalcem. 

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega predstavljamo zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Felna (nepreverjen)

Vse za boj za zmanjšanje alkoholizma v Sloveniji .

Starejše novice