Slika je simbolična.
Nad naše kraje z okrepljenim severovzhodnim vetrom doteka hladen in suh zrak. Sadjarji in vinogradniki se bojijo zmrzali, čebelarji pa opozarjajo, da je zaradi pozebe akacije in divje češnje ter vetra del paše že izgubljen.

Sadjarji in vinogradniki se bojijo hude pozebe, ki grozi ta teden. Zaradi oblačnosti in tudi vetra jutri zjutraj sicer ne pričakujejo nižjih temperatur od današnjih. A v noči na četrtek bodo razmere za ohlajanje idealne. Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela.

Skorajda povsod po Sloveniji bo temperatura padla globoko pod ledišče, zato bo nevarnost pozebe visoka. Bolj ali manj edina rešitev pridelka za sadjarje je oroševanje.

To je način zaščite proti pozebi, kjer se celoten sadovnjak pokrije z umetno ustvarjenim dežjem. Ta zamrzne na rastlini in zaščiti cvetove pred pozebo.

Na Kmetiji Novak bodo oroševali že to noč

Z mladim sadjarjem Adamom Novakom v njegovem sadovnjaku na Goričkem pred napovedano pozebo opravimo še zadnje priprave na oroševanje. Sistem mora delovati brezhibno.

»To pomeni, da so vsi ventili delujoči, preverjene vse cevi, brezhibna črpalka, če kaj od tega ne deluje, delamo še več škode, kot bi bilo od pozebe,« nam pokaže.

Jablane v tem sadovnjaku še niso popolnoma razcvetele, a nevarnost za pridelek ostaja visoka: »Zaprti cvetovi zdržijo mogoče minus tri, a se že nastavijo poškodbe na plodiču, vidi se iznakaženost na jabolkih.«

Pridelek pa je ključen. Približno dva hektarja jablan ima zaščitenih s sistemom za oroševanje, zalog v bližnjem zbiralniku vode je za šest noči umetno ustvarjenega dežja. Za nekatere sorte sadja je sicer že prepozno, opozarjajo strokovnjaki.

»Nekatere marelice so že pozeble, že prejšnji teden. Potem breskve, slive, tudi češnje so v nevarnosti, da lahko pozebejo na zatišnih legah,« pojasni Miran Torič, specialist za sadjarstvo in vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota.

Po izkušnjah na Kmetiji Novak oroševanje lahko reši pridelek, tako je bilo videti lansko leto.

Največja nevarnost v četrtek zjutraj

Največja nevarnost pa prihaja šele v četrtek zjutraj, pa opozarja Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

»Ko se bo veter umiril in ko se bo tudi povsem zjasnilo. Tako da v četrtek zjutraj bodo lahko negativne temperature predvidoma tudi v Vipavski dolini, kjer jih prej ne pričakujemo, v notranjosti, pa na Štajerskem in Dolenjskem in Posavju nekje od minus dve do minus štiri, kar bi znalo biti tudi že ogrožajoče za zgodaj cvetoče nasade,« je jasen Gregorčič.

Na Kmetiji Novak ne bodo tvegali, če ne bo vetra, bodo oroševali že to noč. Že štiri stopinje pod ničlo so kritične, toda na Goričkem je lahko še stopinjo ali dve manj.

»V tem sadovnjaku pričakujemo, ker ga poznamo, kakšno stopinj več minusa, mogoče pet ali pa celo pet in pol ali šest,« pojasni Novak. 

Škoda tudi v čebelarstvu

Škodo zaradi pozebe so že, kot vse kaže, utrpela tudi drevesa akacije in divje češnje, ki predstavljajo pomembno čebeljo pašo. Ovira jih tudi veter.

»Ta veter suši brazdo pestiča in s tem preprečuje tudi oplojevanje, zraven tega preprečuje pa let žuželk in čebel,« pojasni specialist za sadjarstvo in vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota.

Zaradi silovitega vetra in nizkih temperatur tako te dni čebele niti ne zapuščajo čebelnjakov, opaža čebelar Štefan Šemen: »Mi pa vemo, da one potrebujejo vodo, cvetni prah pa seveda kaj medičine, na primer samo včeraj je bilo en kilogram minusa na tehtnici po panju.«

Posledično ne bo mladih čebel, ne bo čebel delavk in konec koncev, če bo ostalo kaj paše, ne bo čebel, ki bi jo pobrale, se bojijo čebelarji.

Komentarji (1)

JBT (ni preverjeno)

Kmetje zahtevajo odgovornost dr. Goloba in odškodnino zaradi prihodnje pozebe .

Starejše novice